Начало Лайфстайл За свободното време Култура и изкуство Консумиране на човешки органи и танц до смърт: Оригиналната история за Снежанка и седемте джуджета

Консумиране на човешки органи и танц до смърт: Оригиналната история за Снежанка и седемте джуджета

Консумиране на човешки органи и танц до смърт: Оригиналната история за Снежанка и седемте джуджета - изображение

"Снежанка и седемте джуджета" е приказка, която всеки малчуган е чувал и обича. Класическата история за победата на доброто над злото превръща сюжета в популярен избор за множество адаптации и екранизации. Запомнящият се разказ се фокусира върху невинната и млада красавица Снежанка, която избягва от двореца заради жестоката си и завистлива мащеха, но с помощта на седем симпатични джуджета успява да намери любовта на живота си и безкрайното щастие.

Снежанка и принцът

Филмовото студио "Уолт Дисни" създава пълнометражен анимационен мюзикъл по "Снежанка и седемте джуджета" през 1937 г. Кинолентата се превръща в един от най-гледаните филма на всички времена. Изглежда американското студио е премахнало някои стряскащи части от сюжета. Известният мюзикъл на "Уолт Дисни" е не толкова кървава и мрачна версия на оригиналната немска приказка на братя Грим.

Якоб и Вилхелм Грим всъщност не са измислили сюжета на "Снежанка и седемте джуджета", "Рапунцел", "Пепеляшка" или която и да е от другите истории в книгата им. Двамата братя са били немски академици, изследователи и събирачи на народни приказки, които са станали част от устната традиция, предавани от поколение на поколение през вековете.

Снежанка и джуджетата

Сборникът с приказки на братя Грим всъщност не е бил предназначен за деца. В историята за "Пепеляшка" например нейните доведени сестри си отрязват пръстите и петите, за да успеят да обуят стъклената пантофка.

В "Малката Снежанка", както всъщност е заглавието на оригиналната приказка, мащехата магьосница заповядва на ловеца да заведе невръстната й доведена дъщеря в гората, където мъжът трябва да я убие – подобно на филмовия сюжет. Само че в историята на братя Грим Снежанка е само на 7 години, докато в анимацията тя е на 14 години.

В немската версия кралицата изисква от ловеца да донесе белите дробове и черния дроб на доведената си дъщеря като доказателство. Мъжът убива глиган и представя пред злата мащеха вътрешните органи на животното, които тя приема за принадлежащи на Снежанка и ги изяжда.

Във версията на братя Грим кралицата подлъгва красивото дете в три отделни случая. Първият път тя убеждава Снежанка да пробва корсет, който е толкова стегнат, че момичето припада – джуджетата я спасяват, като премахват дрехата. След това злата магьосница продава на доведената си дъщеря отровен гребен, който кара младото момиче да изгуби съзнание – джуджета отново идват на помощ, като изваждат гребена от косата на Снежанка. Третият път красивата, но зла кралица подмамва невръстното дете с отровна ябълка, както се случва и в анимационния филм.

Снежанка и злата мащеха

След като Снежанка припада отново и се смята за мъртва от джуджетата, тялото й се поставя в стъклен ковчег. Според оригиналната версия на братя Грим принцът случайно се натъква на къщата на джуджетата, където забелязва красивото безжизнено момиче и настоява да я отнесе в царството си, въпреки че никога не я е срещал. Най-накрая джуджетата се съгласяват, но докато изнасят стъкления ковчег от къщата, един от тях се спъва. Вследствие на суматохата Снежанка изплюва отровното парче ябълка, което е заседнало в гърлото й, и веднага се съживява – без помощта на целувка от принца.

Снежанка и принцът

В анимационния филм, както и в оригиналната история, Снежанка и принцът се влюбват и скоро се женят (не забравяйте, че в немския вариант момичето е само на 7 години). Според адаптацията на "Уолт Дисни" седемте джуджета преследват злата кралица до гората, където тя пада от висока скала и намира смъртта си.

Братя Грим написват съвсем различен край. В тяхната версия мащехата присъства на сватбата, където е наказана да танцува до смърт в нажежени железни обувки.

Сега вече разбирате защо филмовото студио "Уолт Дисни" е направило няколко съществени промени в сюжета!

По статията работи: Нора Маркова

Източник: thevintagenews.com

Снимки: pixabay.com

Още по темата:

5.0, 4 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиБотаникаСнимкиЛайфстайлИсторияЛюбопитно