Начало Лайфстайл За свободното време Култура и изкуство 6 коледни книги, които не бива да пропускате никога по празниците

6 коледни книги, които не бива да пропускате никога по празниците

6 коледни книги, които не бива да пропускате никога по празниците - изображение

"Коледна песен" от Чарлз Дикенс

"Коледна песен" Дикенс пише през 1843г. за изключително кратко време, принуден от редакторите си да представи ново произведение. Въпреки това историята е изпълнена с множество детайли, някои от които са изведени от личния живот на автора.

Надали има човек, който не се е сблъсквал с някоя модерна филмова разработка на сюжета от книгата, главен герой в която е стар мъж със суров характер, наречен Ебенизър Скрудж.

"Писма от Дядо Коледа" Дж.Р. Р. Толкин

Всеки декември децата на Дж. Р. Р. Толкин получават писмо от "Татко Коледа". Събрани заедно, те изграждат един изключително интересен епистоларен роман, който е подходящо четиво за хора на всякаква възраст. В продължение на 23 години във всяко едно писмо Толкин споделя своя опит и въображение – от злополучни срещи с полярна мечка до гоблински войни в пещери.

"Даровете на влъхвите" О. Хенри 

"Влъхвите, както знаете, са били много мъдри хора – великолепно мъдри хора – които са връчили дарове на новородения Христос. Те са първите, поднесли коледен подарък. Бидейки мъдреци, техните подаръци очевидно също са били мъдри. А тук ви разказах историята за две деца, които не са никак мъдри. Всяко едно продава най-ценната си вещ, за да купи подарък на другия. Но нека кажа и няколко думи за мъдростта в наши дни: От всички, подаряващи подаръци, те двамата са най-умните… Те са влъхвите."

О. Хенри

Даровете на влъхвите е прекрасна история за личните жертви, които сме готови да направим, за хората, които обичаме.

"О, Хенри" Георги Господинов 

Надали сте чели друга подобна коледна книга. Тя не е само четиво, тя е цял пъзел от истории, някои представени ясно, други под формата на илюстрации, а трети скрити някъде между редовете.

Може би виждате сходствата в книгата на Георги Господинов и автора на "Даровете на влъхвите". Чудите се дали е съвпадение? Ами не, не е. В литературата няма нищо случайно.

"В коледната нощ" Клемънт Кларк Мур 

По цял свят четенето на тази поема около коледните празници се е превърнало в традиция. Образът на Дядо Коледа, изграден в лирическата творба на Мур, се доближава най-много до съвременната ни представа за закръгления и весел старец. За първи път в поемата се споменават и имена на елените, които оттук насетне ще станат емблематични за всички следващи истории, филми и песни за Дядо Коледа.

"В коледната нощ" е публикувана в далечната 1823г., но до ден днешен успява да радва както децата, така и възрастните, изпълнени с празнично настроение.

"Животът и приключенията на Дядо Коледа" Лиман Франк Баум 

Две години след издаването на "Вълшебникът от Оз" Франк Баум написва история за живота на Дядо Коледа. Сюжетът започва от един много ранен етап от пътя на веселия старец, който тепърва се учи да произвежда играчки, събира елените си и посещава всяко дете през нощта. Самото му израстване в Бързийската гора също е описано по великолепен начин, както и награждаването му с мантията на безсмъртието, която му дава възможност никога да не спира да радва децата по целия свят.


Редактор: Милена Минчева

Източник: medium.com

Снимки: freeouk.com

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиЛайфстайлСнимкиПсихологияРецептиНовиниЛюбопитноСоциални грижиИсторияАнкети