Начало Лайфстайл За свободното време Култура и изкуство От Северния полюс до Средната земя: Коледните писма на Толкин до децата му

От Северния полюс до Средната земя: Коледните писма на Толкин до децата му

От Северния полюс до Средната земя: Коледните писма на Толкин до децата му - изображение

През декември 1920 г. Дядо Коледа написал писмо до едно дете от скромен дом в предградията на Оксфорд, добавяйки в него скица на своята къща, нарисувана с водни бои, която била доста екзотична с купола си от сняг и стъпала, осветени от ледени фенери. "Чух, че си попитал татко си как изглеждам и къде живея," написал той на 3-годишния Джон Толкин. 

Писмата, изписани с треперлив почерк и украсени с цветни илюстрации, всъщност са от писателя Дж. Р. Р. Толкин за неговия първороден син Джон. С течение на времето семейството се сдобива с още три деца, но грижовният баща продължава да изпраща писма поотделно на всичките си наследници всяка Коледа. И така цели 23 години. 

Илюстрованите послания пристигат на всяка Бъдни вечер, понякога доставени от пощальон или пуснати през комина, друг път оставени във всекидневната до пресен отпечатък от заснежен ботуш.

коледни писма

коледни писма

В тях се съдържат невероятни истории за приключения и пакости, за битки с гоблени (орки) и тържества с елфи. Например една от тях е, че в началото Дядо Коледа живеел сам на Северния полюс със своя верен помощник, но с течение на годините бил заобиколен от снежни елфи, червени гноми, пещерни мечки, племенниците на Полярния мечок – Паксу и Валкотука и елфът Елберет.

Писмата се съхраняват в безупречно състояние от децата на писателя в продължение на години, но днес са сред съкровищата на Бодлеанската библиотека в Оксфорд. Те ще бъдат показани за първи път през следващото лято по време на голяма изложба, посветена на творчеството на Толкин. Освен тях ще има ръкописи, карти, писма, лични вещи и оригинални илюстрации на книгите му.

Коледни писма

"Коледните писма наистина показват другата страна на писателя – любящ баща и съпруг. Те са ясна демонстрация на това какво означава за него семейството. Има нещо толкова докосващо в образа му, без значение колко е бил зает, той е отделил време да седне в кабинета си, и да създаде тези чудати истории, наситени с толкова подробности и красиво илюстрирани", споделя Катрин Макилуейн, архивист на писателя.


Изследователите на творчеството на Толкин са на мнение, че в писмата има мотиви и герои, които по-късно той ще разгърне в "Хобит" и "Властелинът на пръстените".

 Източник: reuters.com; theguardian.com

По статията работи: Илияна Стоянова

 

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлЛюбопитноСнимкиТестовеЗдравни съветиРецептиПсихологияНовиниСоциални грижи