Начало Лайфстайл За свободното време Любопитно и забавно Първият човек със сини очи произхожда от района на Черно море

Първият човек със сини очи произхожда от района на Черно море

Първият човек със сини очи произхожда от района на Черно море - изображение

Екип от учени от Копенхагенския университет е засякъл мутацията, която причинява мистериозния феномен на сините очи. Според тях всички синеоки хора са свързани генетически с човек, който е живял в района на Черно море преди между 6 000 и 10 000 години.

Мутацията в гена, наречен ОСА2, се е случила преди почти 8 000 години. Определено може да се проследи назад до нашите предшественици, обитавали района на Черно море. Д-р Ханс Айберг твърди, че преди тази епоха, всички хора на Земята са имали кафяви очи.

"Генетичната мутация, която засяга гена ОСА2 в нашите хромозоми, причинява създаването на "бутон", който буквално "изключва" способността за създаване на кафяви очи," казва Айберг.

В изследването участвали синеоки хора от Йордания, Дания и Турция и генетичните им различия били проследени назад по майчина линия.

Кафявият меланинов пигмент все още е доминиращ. Въпреки това след последната ледникова епоха европейците развили тази рядка мутация, която ги различава от останалите човешки раси.

95 % от европейците в скандинавските страни са със сини очи. Цветът на косата и кожата им варира. В Европа, в сравнение с всички останали континенти, разнообразието от очи, кожа и коса е най-голямо.
Тази мутация е сравнително скорошно явление, тъй като Европа е колонизирана едва преди няколко хиляди години, твърдят повечето учени. Чрез кръстосване, брюнетката със сини очи е засвидетелствана преди 25 000 години. Учените свързват това с кръстосването на древните хора с неандерталците.

Истинският въпрос е защо преди 10 000 години на Земята не е имало нито един човек със сини очи, а днес между 20 и 40 % от европейците са светлооки. Джон Хоукс от университета в Уисконсин, САЩ, твърди, че този ген е направил нещо добро за хората – позволил им е да имат повече деца.

снимка: whydontyoutrythis.com

по статията работи: Величка Мартинова

Още по темата:

3.0, 2 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияИсторияЛюбопитноНовиниЛайфстайлНаправления в медицинатаИзследванияЛеченияСнимкиНормативни актове