Начало Лайфстайл За свободното време Фреш наука 15 черти, които сме наследили от неандерталците – част 1

15 черти, които сме наследили от неандерталците – част 1

15 черти, които сме наследили от неандерталците – част 1 - изображение

Последните генетични изследвания показват, че ако сте с европейски или азиатски произход, то около 2% от вашия геном произхожда от неандерталците.

Това наследство датира от преди 60 000 до 80 000 години, когато последователни вълни от съвременни хора започват да мигрират от Африка в Азия и Европа, срещайки се и кръстосвайки се с неандерталските си братовчеди, които се развиват там от преди около 250 000 години.

Техните хибридни деца носят гени от двете родословия, но в крайна сметка съвременните човешки гени разреждат неандерталските до степен, в която видът изчезва от археологическия запис преди около 30 000 години.

Тези неандерталски генетични мутации, които не са от полза за съвременните хора, са частично изместени от естествения подбор във времето. Но някои остатъци са живи в генома на европейците и азиатците днес. Така че, ако притежавате някоя от следните особености, те може би просто са ехо на вътрешния ви неандерталец.

1. Червена коса

Неандерталците притежават същото разпределение на цвета на косата като съвременните евразийски популации, включително спектъра на червена коса: от кестенява, през брилянтно червено до ягодово руса.

2. Широк издаден нос

Ъгълът на носната кост на неандерталците е издаден напред с широк отвор, което го прави голяма и забележима черта на лицето. Той оказва влияние върху съвременния орлов нос, преобладаващ в неандерталските горещи точки на Южна Европа и Близкия Изток, както и сред местните жители на Северна Америка, чийто генетичен източник стига до планините Алтай в Източна / Централна Азия.

3. Розови бузи

Неандерталците имат голям ментален форамен в долната си челюст за лицево кръвоснабдяване, което означава, че страничните им челюсти и бузите им са добре кръвоснабдени.

Резултатът е зачервяване на бузите, познато на евразийците, обитаващи северните ширини, когато времето е студено или правят физически упражнения.

4. Пространство зад мъдреците

Неандерталците притежават достатъчно големи челюсти, за да поберат удобно всичките им зъби, и дори да имат празнина зад мъдреците си. Ако, както обикновено се случва, някой от вашите мъдреци ви създава проблеми или изобщо не е избил, то може би се дължи на факта, че вашата еволюирала малка челюст няма място да се справи с тези остатъци от нашите прародители. Ако имате всичките четири мъдреца и достатъчно свободно място, то имате неандерталски предшественик, на когото да благодарите.

5. Удължен череп

Лицето на неандерталците е по-голямо и с мозъчна кутия, разположена в по-дълъг череп. Удълженият череп може да подсказва неандерталско наследство и е особено често срещан на британските острови, Скандинавия и Иберия.

6. Малка или вдадена брадичка

Голямата челюст на неандерталците и изпъкналата средна част на лицето означава, че те имат слаба или вдадена навътре брадичка. Вдадената брадичка при съвременните хора обикновено е вродено състояние. Тя се предава в семейството на древните египетски фараони от 18-та династия, към която принадлежи Тутанкамон (1341 г. пр. Хр. - 1323 г. пр. Хр.).

7. Светла кожа и лунички

Неандерталците, които обитават от Западна Европа до Централна Азия, имат същото разпределение на цвета на кожата като съвременните хора, включително светла кожа и лунички. Светлата кожа е предимство в северните ширини, защото е по-ефективна при генерирането на витамин D от слабата слънчева светлина.

Луничките са клъстери на клетки, които свръхпроизвеждат меланинови гранули; Те се задействат от излагане на слънчева светлина и са най-забележими на бледа кожа. Това е резултат от неандерталския ген и се среща в евразийското население, най-често при европейците (70% имат поне едно копие от неандерталската версия).

Източник: onedio.co

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлЛюбопитноИсторияНовиниНаправления в медицинатаИзследванияЛеченияСнимкиНормативни актове