Начало Лайфстайл За свободното време Любопитно и забавно 10 мита за гените – разбити

10 мита за гените – разбити

10 мита за гените – разбити - изображение

Интернет е хранилище за безброй теории, доказани и недоказани, които вълнуват много хора и се приемат за чиста монета. Особено когато става въпрос за генетика – достатъчно е да кажете, че дадено нещо е генетично достоверно, за да му повярва маса народ.

Днес ще разбием десет подобни мита, в които все още вярва по-голямата част от човечеството.

Хората със смесена кръв са най-красиви

Смесени раси

Всъщност смесените гени просто предоставят по-добре функционираща имунна система. Учените вярват, че хората с по-добра имунна система се възприемат като по-привлекателни, подари следната причина: другите около тях имат подсъзнателното чувство, че тези хора ще дадат същите здрави гени на своите деца.

Ракът е наследствено заболяване

Рак

Всъщност само предразположеността към рак е наследствена и само в около 5-10% от случаите проблемът е генетично унаследен. Това важи за определени видове рак на стомаха, рак на дебелото черво, рак на гърдата, рак на белия дроб, меланом и острата левкемия.

Златната епоха на човечеството ще настъпи, след като достигнем перфектното ДНК

ДНК

Както знаем, ДНК трябва да мутира. Мутацията е случайна грешка по време на предаването на гени, които предоставят разнообразие при естествения подбор. И ако нашето ДНК беше наистина перфектно, еволюцията би спряла, заради липсата на разнобразие. Като последствие от това, човешкият вид би изчезнал.

Чертите на характера са наследствени

Близнаци

Това е само отчасти вярно: нашите лични черти и нрав са генетично определени, но средата също оказва доста голямо влияние. Тя може да доведе до изключване на някои гени. Дори близнаците могат много да се различават по характер. Въпреки това има гени, които имат по-голям шанс да бъдат унаследени. Като например гените, отговорни за раздразнителността, склонността към хазартни игри, комуникативността, екстремните спортове, невротизма и способността да поддържате дълготрайна връзка.

Всички психични заболявания са наследствени

Натали Портман

Ако единият от родителите страда от депресия, тогава шансовете детето да изпадне в това състояние се удвояват; при случаите на биполярно разстройство, вероятността е 4 пъти по-голяма; при шизофренията – осем пъти по-голяма. Въпреки това, тези данни не означават, че детето задължително ще се разболее от тези психични разстройства. Рискът е относителен, не абсолютен.

След война се раждат повече момченца

Деца войници

Въпреки популярността на тази мистериозна теория, човешкият геном е напълно безразличен към подобни събития, случващи се около нас. Гените не се държат по някакъв специален начин преди, по време или след война.

Съществува ген, отговорен за хомосексуалността

Хомосексуалисти

В научния свят не съществува единно мнение кое точно изиграва главна роля при формирането на сексуалната ориентация. Въпреки това много от учените вярват, че не съществува някакъв специален гей ген и в повечето случаи хомосексуалността е резултат от взаимодействието на голям брой биологични и културни фактори.

Анализът на генома ви може да разкрие етническата ви принадлежност

Раси

Дали принадлежите към определена етническа група се определя не от гените, а от образованието ви, традициите, семейството и други културни елементи. Етносът се придобива почти по същия начин като езика.

Интелектът се унаследява от Х-хромозомата

Майка и дете

Неподкрепена с факти интернет легенда. Ако интелектът се предаваше само с Х-хромозомата, то жените щяха да са два пъти по-умни от мъжете, тъй като имат две Х-хромозоми. Всъщност, дали пък не е вярно, как мислите?

Пристрастеността към алкохола се наследява от родителите

Семейство с деца

Да, предразположеността към алкохолизма може да бъде унаследена, но това не означава, че даден човек задължително ще стане алкохолик. Ролята на гените и социалната среда са равнопоставени: 50:50.

източник: brightside.me

по статията работи: Величка Мартинова

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноИсторияИзследванияНовиниЛайфстайлНаправления в медицинатаСнимкиНормативни актовеПатологияСпециалистиПсихологияСпортКлинични пътекиАлт. медицинаЛеченияБотаника