Начало Лайфстайл За свободното време Фреш наука Пушите ли? Вероятно за това са виновни неандерталците

Пушите ли? Вероятно за това са виновни неандерталците

Пушите ли? Вероятно за това са виновни неандерталците - изображение

Извличането на ДНК от костни останки от неандерталци са позволили на учените да разпознаят част от гените, които са преминали в човешкия генетичен фонд при междувидовото размножаване с хомо сапиенс през последната Ледникова епоха. Кой би си помислил, че дали ще пропушите зависи от унаследяването на определени гени от далечен клон на човешкото семейно дърво?

Когато съвременният човек започва да се разселва извън Африка, той попада на неандерталците, които населяват по-голямата част от света. Благодарение на смесването на двата вида около 2% от генома на днешните европейци и азиатци произлиза от неандерталците.

Според последните проучвания алелите (различните генни вариации), които голяма част от човечеството наследява от тези романтични любовни взаимоотношения, са свързани предимно с контрола над имунната система. Хората с гени, наследени от неандерталците, са по-устойчиви на определени заболявания, което ни предоставя еволюционно преимущество. Въпреки това, ако в рода ви преди хилядолетия е имало неандерталци, вие сте и по-предразположени към алергии.

Д-р Майкъл Данеман и д-р Джанет Келсо от института по еволюционна антропология "Макс Планк" са разширили тези изследвания, използвайки генетичен материал, придобит от 112 000 доброволци от британската биобанка, който съхранява ДНК и различни физически и поведенчески характеристики.

Учените открили, че неандерталските гени могат да имат противоречиви проявления в съвременния човешки геном. Въпреки че един определен неандерталски алел е характерен за повечето хора с руса коса, друг се открива при индивидите с тъмна коса.

"Тези открития предполагат, че неандерталците също са се различавали по коса и тон на кожата, както и днешните хора," казва Данеман.  

Съответно при хората с рижа коса липсва точно един определен неандерталски ген.

Повече от половината често срещани неандерталски гени оказват влияние върху меланина и оцветяването на косата, очите и кожата, но неандерталското наследство в нас не е само на повърхността на кожата. В "Американския журнал за човешка генетика" Данеман и Келсо разкриват, че два неандерталски гена често се откриват при т. нар. "нощни птици" – хора, които са предразположени да стават късно и да спят през деня.

"Цветът на кожата и косата, циркадният ритъм и настроението се влияят от излагането на слънчева светлина," пишат учените.

Дългото пребиваване в райони с висока надморска височина, където липсва слънчева светлина, може да са причината за тези генетични промени и особености.

Честотата на определени алели индикира, че чертите, за които те са отговорни, представляват еволюционни преимущества на съвременния човек, или поне за онези от нас, които обитават определени географски ширини. Например хората в северните ширини, трябва да имат светла кожа, за да получават по-големи количества витамин D. Данерман и Келсо също така смятат, че подобно е и отношението на тези гени спрямо модела на спане, който следват определени хора.

Вероятно е по-трудно да обясним факта, че един неандерталски алел се среща много по-често при пушачите, отколкото при непушачите. Въпреки това Данерман подчертава, че това в никакъв случай не означава, че неандерталците са били по-предразположени към пристрастявания, тъй като е възможно те да са притежавали алели, отговорни за точно обратното поведение.

Затова не прибързвайте със заключенията – това, че пушите, не означава, че сте неандерталец!

по статията работи: Величка Мартинова

източник: iflscience.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлЛюбопитноНовиниСнимкиИсторияПатологияИзследванияСпециалистиКлинични пътекиНаправления в медицинатаЛеченияНормативни актове