Начало Лайфстайл За свободното време Фреш наука Могат ли двама души да възвърнат популацията на Земята?

Могат ли двама души да възвърнат популацията на Земята?

Могат ли двама души да възвърнат популацията на Земята? - изображение

Фантастичните филми често представят апокалиптични сценарии - астероиди, изменени на климата, вулкани, наводнения и какви ли още не. Но нека предположим, че една от тези ситуации действително се случи и хората биват унищожени. Всички, с изключение на един мъж и една жена. Може ли човечеството да оцелее?

Отговорът не е особено задоволителен - МОЖЕ БИ. Единствено ако оцелялата двойка работи много, наистина много усилено.

Вариации на този сценарий се появяват често в природата. Наричат се бедствия и включват всички събития, които предизвикват драстично намаляване на населението. Някои от живите същества много лесно се репродуцират, след като някакво силно бедствие настъпи. Но дали човечеството може да направи същото?

"Едно обикновено глухарче, такова, което виждате всеки ден в градината си, създава хиляди семена, всяко от които е генетически идентично и се разпространява експоненциално" - обяснява Нолан Кейн - професор по геномика в университета на Колорадо. Но хората не са глухарчета. На нас ни трябва още един човек и около 9 месеца, за да създадем новото поколение.

В тези ситуации, които възникват след опасно бедствие, ограничените възможности могат да предизвикат сериозни проблеми. Когато малка група хора бива изолирана от обществото, неясни и вредни черти се превръщат в общи за цялата група. Най-добрият пример за това са амишите в Пенсилвания, за които полидактилията е обща черта. Подобно на тях, на остров Пингелап в Микронезия по-голяма част от населението са далтонисти.

Така че, ако останат единствено един мъж и една жена на Земята, а мъжът страда генетично от целиакия, заради което не е способен да консумира глутен, то спокойно можем да заключим, че половината от новата раса, създадена от него трябва да е на диета, която не включва вещества, съдържащи в състава си глутен.

"Ето защо, на много места по света, има закони срещу кръвосмешението." - казва Джеф Уол, ас.проф. по епидемиология и биостатистика в университета на Калифорния. Всеки път, когато имаме дете, допълва Уол, има шанс нещата да се объркат генетично. Шансът за това се увеличава, ако има по-малко генетично разнообразие от индивиди, с които да се чифтосваме.

"Ако населението на целия свят е създадено единствено от двама души, ще имате късмет в генетичната лотария, при това много пъти." - казва Уол. "Но коефициентите за тази лотария никак не са добри".

Много неща биха попречили на тези двама души да възобновят населението на земята и голяма част от тях са генетични проблеми. Те са толкова опасни, че Уол се съмнява, че човечеството ще оцелее повече от няколко поколения.

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноНовиниМедицински изследванияСнимкиСпециалистиЛайфстайлИсторияКлинични пътекиФизиологияОрганизацииСоциални грижиХранене при...ЗаведенияНормативни актовеАлтернативна медицинаИнтервютаБотаникаНаправления в медицинатаЛичностиОткритияГеографияПсихологияЗдравни съветиРецептиСпортОбразованиеАнкетиЛечения