Начало Лайфстайл Красота и стил Нашето тяло 10 рядко срещани аномалии в човешкото тяло – част 1

10 рядко срещани аномалии в човешкото тяло – част 1

10 рядко срещани аномалии в човешкото тяло – част 1 - изображение

Всички сме различни и уникални по рода си човешки същества, но някои от нас са по-различни и специални от останалите. Съществуват аномалии в човешкото тяло, които са характерни само за малък процент от населението на Земята.

Вижте някои от тях.

Невероятно плътни кости

Човешко тяло

Изследвайки гена LRP5 /който отговаря за минерализацията на костите/, учените открили мутации, които причиняват заболяване, при което костите стават много крехки.

Но съществува и друга мутация на този ген: той причинява уплътняването на костите до такава степен, че те не могат да се счупят, а кожата остарява по-бавно.

Въпреки че звучи като нещо хубаво, това състояние си има и своите недостатъци. Лекарите не могат да заменят износени стави на възрастни хора с това заболяване.

"Златна" кръв

Кръводаряване

Тя не е златна в буквалния смисъл на думата, но притежава едно уникално свойство: съдържа антигени. Свойствата на тази специална кръв са открити през 1961 г. и досега са известни около 40 човека с такава кръв.

9 от тях са невероятно ценни донори, защото тяхната кръв е подходяща за всеки реципиент.

Дълъг палмарен мускул

Дълъг палмарен мускул

Този мускул е наследство от нашите прадеди, които се катерели по дърветата.

За да проверите дали го имате, поставете ръката си с дланта нагоре върху равна повърхност. Докоснете малкото пръстче и палеца си и леко ги повдигнете. Ако виждате изпъкнало сухожилие на китката си, вие имате дълъг палмарен мускул. Не се притеснявайте ако нямате – той е безполезен при съвременния начин на живот на хората.

Генетичен химеризъм

Химеризъм

Древногръцките митове описват химерата като създание с глава и врат на лъв, тяло на коза и змийска опашка. Генетичното състояние химеризъм при хората се характеризира с допълнителна ДНК-поредица.

Понякога се появява под формата на "мозаечна" кожа или хетерохромия, но по-често състоянието остава незабелязано.

Химеризмът не е опасно заболяване, но може да причини семейни проблеми. Съществува случай, в който една майка почти загубила децата си, защото генетичните тестове показали, че нямат генетична връзка помежду си.

Двойна линия на миглите

Елизабет Тейлър

Съществува рядко генетично състояние, наречено "дистихиаза". Най-известната личност с "двойни" мигли е холивудската звезда Елизабет Тейлър.

Дистихиазата обикновено не причинява някакво неудобство. Въпреки това в някои случаи втората редица мигли може да е разположена прекалено близо до мукозната мембрана на окото, което да доведи до дразнене.

Към втора част > > >

източник: brightside.me

снимки: brightside.me; mindamuse.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлНовиниИсторияЛюбопитноКлинични пътекиХранене при...ИзследванияОрганизации