Начало Лайфстайл За свободното време Фреш наука Как ДНК-то на неандерталците се проявява в биологията на съвременния човек?

Как ДНК-то на неандерталците се проявява в биологията на съвременния човек?

Как ДНК-то на неандерталците се проявява в биологията на съвременния човек? - изображение

Завиждате ли на холандските мъже и латвийските жени? Все пак те са най-високите хора на планетата и съществуват няколко теории каква е причината за това. Новото изследване на учените от медицинския университет във Вашингтон разкрива, че неандерталците вероятно имат пръст (ген) в тази работа.

Homo neanderthalensis, братовчедите на нашите предци, загинали внезапно около 42 000 години пр. н. е. Но преди да изчезнат от лицето на планетата, те успели да се смесят с нашия вид – Homo sapiens. Тези палави любовни взаимоотношения са причината в човешкия геном да присъстват много неандерталски гени – включително такива, които имат външни проявления.

Американският екип от учени искал да разбере дали някои от тези гени са все още активни и дали са изиграли важна роля в нашата еволюция и съвременна биология. Както се оказва, тези гени определят начина, по който се държат другите гени или "се проявяват" толкова често, че някои особености като устойчивост на заболявания и височина, са следствие от тях.

"Дори 50 000 години след последното сношаване между хора и неандерталци, все още може да видим измеримото въздействие върху генните проявления," казва един от авторите на проучването Джошуа Ейки, който е генетик по професия.

Въпреки че да разберем каква част от човешкия геном произхожда  от сношаването на нашите предци с неандерталците, не е толкова трудна задача, изолирането на отделни гени, свързвани с индивидуални физически характеристики или поведение е изключително трудоемко, независимо от произхода на тези гени.

За да се заобиколи този проблем, в проучването участвали много специални хора – такива, които носят в себе си както неандерталски, така и човешки варианти на "алелите" на всеки ген. По този начин, те успели да сравнят как тези гени се проявяват при всеки един от участниците.

Учените открили, че 25% от алелите от неандерталците се проявявали по различен начин от човешкия им еквивалент. Това предполага, че в 1/4 от случаите неандерталските гени влияят пряко върху биологичните характеристики на съответния човешки индивид.

Неандерталският алел на гена ADAMTSL3 например, намалява риска от шизофрения при всеки човек, който го притежава. Този алел също така се оказва, че е определящ до някаква степен и за височината.

Друг алел, CEP72, оказва влияние върху предразположеността на човек към развиването на циститна фиброза. INTS12 пък е свързан с това колко добре кръвта циркулира през дробовете ви, ако сте пушач.

"Хибридизацията не е просто нещо, което се е случило преди 50 000 години, за което не трябва да се притесняваме повече," добавя Ейки. "Тези малки парченца, останки от неандерталците, влияят върху проявлението на гените по всепроникващ и важен начин."

Учените са на път и да разяснят дали Денисовият човек – друг братовчед на нашите предци – и сношаването му с хората е изиграло подобна роля що се отнася до човешкия геном и проявлението на Денисовите гени.

източник: iflscience.com

по статията работи: Величка Мартинова

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлЛюбопитноИсторияНовиниНаправления в медицинатаИзследванияЛеченияСнимкиНормативни актове