Начало Лайфстайл За свободното време Любопитно и забавно 6 емблематични песни и шантавите истории, които стоят зад тях

6 емблематични песни и шантавите истории, които стоят зад тях

6 емблематични песни и шантавите истории, които стоят зад тях - изображение

Точно както художниците използват цветове и форми, за да изразят своите мисли и чувства, музикантите правят това с думи и звуци. Много известни песни оказват такова влияние със своя израз, че се превръщат в емблематични и незабравими. Сигурни сме, че знаете за какво говорим.

Всеки един от тези шедьоври си има история зад своето създаване, а някои са наистина интересни. Ето и списък 6 от най-интересните истории, които стоят зад някои емблематични песни:

1. “I Shot the Sheriff”, Боб Марли

Култовият реге химн е издаден през 1973 г. от Боб Марли и Wailers. В песента Боб Марли пее за конфликт с приятелката си за противозачатъчни хапчета.

Боб се обръща към лекаря, предписал хапчетата, като шериф. Песента става известна, когато Ерик Клептън прави своя версия през 1974 г., която се превръща в номер едно хит в САЩ, а това от своя страна прави Марли още по-популярен. Името на шерифа в песента е Джон Браун, което име Боб Дилън и Брус Спрингстийн използват в свои песни.

2. “Le Freak”, Chic

На Нова година 1977 г., Нил Роджърс и Бернар Едуардс, членове на групата Chic, не получават достъп до култовия клуб Studio 54 в Ню Йорк.

По-рано те са поканени от Грейс Джоунс, който забравя да уведоми портиерите на клуба, и достъпът на известните музиканти вътре е безмилостно отказан.

Това събитие ги вдъхновява да напишат песента "Le Freak", която се превръща в хит, веднага след излизането си през 1978 г..

3. “Yesterday”, Бийтълс

Издадена през 1965 г., като част от албума Help!, песента Yesterday е евъргрийн, обичан от всички. Любопитното е, че песента е композирана на сън.

Пол Маккартни сънува мелодията, докато спи в дома си и се затичва към пианото, веднага след като се събужда. Свирейки, обаче, Пол се опасява, че е възможно да плагиатства работата на някой друг. Месец, след като разпитва приятели и колеги музиканти дали са чували мелодията преди, той получава отрицателен отговор и започва да работи върху текста, заедно с Джон Ленън.

4. “Layla” , Ерик Клептън

Клептън пише “Layla” през 1970 г., когато получава книгата "Историята на Лейла и Манджун", трагична любовна история от 7-ми век.

Книгата не е единственият източник на вдъхновение за Ерик Клептън. Известният музикант има несподелена любов към Пати Бойд, жената на приятеля си Джордж Харисън. Клептън накрая признава чувствата си към Пати пред Джордж и те остават приятели. Години по-късно Бойд и Харисън се развеждат, а 5 години след развода Клептън се жени за Пати.

5. “Billie Jean”, Майкъл Джаксън

Известният хит - "Billie Jean" - е написан от Майкъл Джаксън, докато кара по магистралата, а колата му се подпалва. Джаксън е толкова фокусиран върху "писането" на текста, че дори не осъзнава какво му се случва. За щастие, преминаващ мотоциклетист вижда огъня и го предупреждава за това.

Що се отнася до самата песен, Джаксън твърди, че е вдъхновен от фенките по време на съвместната певческа кариера със своите братя.

Съществува и друга версия, че песента е посветена на жена, която твърди, че Майкъл е баща на едно от нейните деца. Жената изпраща писма на Джаксън, в които го заплашва, но в крайна сметка тя се озовава в психиатрична болница. "Billie Jean" е издадена през 1983 година.

6. “White Room”, Cream

Cream са известна британска рок супергрупа, състояща се от Ерик Клептън, Джак Брус и Джинджър Бейкър. Групата издава един от най-големите си хитове “White Room” ("Бялата стая") през 1968 година.

Мистериозният текст е написан от поета Пит Браун, а хората се опитват да намерят скрит смисъл в думите, веднага след излизането на песента.

Самият Пит Браун, обаче, обяснява, че текстът е не повече от монолог за новия му апартамент, а той самият дори е учуден, че песента се превръща в хит.

Да, понякога нещата са по-простички, отколкото изглеждат. Така е и с емблематичните песни, очевидно! ;)

Източник: thevintagenews.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлСнимкиЛюбопитноПсихология