Начало Лайфстайл За свободното време Живот и Ум 5 форми на контрол над съзнанието ни, на които несъзнателно сме подложени всеки ден (1 част)

5 форми на контрол над съзнанието ни, на които несъзнателно сме подложени всеки ден (1 част)

5 форми на контрол над съзнанието ни, на които несъзнателно сме подложени всеки ден (1 част) - изображение

Пазарът винаги прилага дълбоки познания по психология, за да манипулира купувачите. Но тези познания се прилагат навсякъде, без ние да осъзнаваме това. И ако си мислите, че сте достатъчно прозорливи, за да усетите, то помислете отново, тъй като науката е открила, че ...

5. "Прайминг"


Бъдете честни: кога за последен път купихте цветя от хранителен магазин? Никога? И въпреки това, когато влезете в голям такъв магазин, първото нещо, което най-често виждате, е цветя. Но защо? Хората влизат в хранителните магазини, за да си набавят храна. Защо им е да слагат продукт, който 99% от купувачите дори не поглеждат? Всичко се свежда до подсъзнателния контрол, наречен "прайминг". Напълно възможно е да манипулираме хората да се държат по определен начин, без те да са наясно с това.
Но как така?
Идеята зад поставянето на цветята е, че показвайки ни продукт, който е нетраен, но въпреки това изключително свеж, ще ни накара да "задържим" тази свежест със себе си и до щанда с месото и другите продукти. Звучи нереално, нали? Но е потвърдено от множество проучвания. В едно такова проучване, хората са повикани в салон, където да се проведе експеримент. По пътя те "случайно" срещат своя партньор, който носи чаша гореща или студена напитка. Той иска от тях да поддържат чашата за малко. По-късно, когато пристигат в салона, тези хора са помолени да опишат партньора си. Получилите чаша със студена напитка описват партньора си като "студен" и "егоистичен".

4. Цветът на хапчетата може да ни накара да повярваме, че те действат

Спомняте ли си, когато Нео трябваше да избира между синьото и червеното хапче? Синьото щеше да го върне в съня му във фалшивата реалност - Матрицата, а червеното щеше да го "събуди" в реалния свят и неговата фабрика. Вероятно сте смятали, че Холивуд просто превръща тази така сложна ситуация в опростена метафора, но това, което вероятно не сте разбрали е, че човек изживява своя собствен сценарии всеки път, когато му се наложи да приеме някакво лекарство.
Но как така?
Както казахме, червеното хапче ще събуди Нео за истинския свят, но синьото ще го остави да спи в нереалния. Сега отворете аптечката у дома и проверете какъв цвят са хапчетата ви за сън. Сини, сини и пак сини - ако не опаковката, то самото хапче. Това не е случайност. Проучванията са доказали, че цветът на хапчето влияе на това как ние ще го възприемем - дали ще повярваме, че действа или не. По време на едно от тези проучвания на една група хора са дадени еднакви хапчета за сън. Някои обаче го получават в синя опаковка, а други в оранжева. Тези, които приемат синьото хапче твърдят, че са заспали половин час по-бързо и са спали половин час повече, отколкото онези, приели оранжевото хапче. Това е просто особеност на плацебо ефекта. Почти всеки знае, че когато някой го боли глава и му дадем бонбон, представяйки му го като лекарство за глава, то има голям шанс бонбонът да му подейства и главоболието на човека да отмине. Същото се получава и при цвета на хапчето. По тази причина, лекарствата за сърце имат червен или кафяв цвят, лекарствата за кожа за жълти, а хапчетата за сън - сини или зелени.

към 2 част>>>

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлЛюбопитноПсихологияЗдравни съветиНормативни актовеИсторияЛеченияСнимкиМедицински изследванияРецептиНовиниСпортАлтернативна медицинаСпециалистиТестовеИнтервютаСоциални грижиБотаникаХрани и ястияХранене при...АнкетиПроизводителиОрганизацииАптекиКлинични пътекиОткритияНаправления в медицинатаГеография