Начало Лайфстайл За свободното време Живот и Ум 5 прогнозиращи илюстрации от миналото, които са доста близко до реалността днес

5 прогнозиращи илюстрации от миналото, които са доста близко до реалността днес

5 прогнозиращи илюстрации от миналото, които са доста близко до реалността днес - изображение

Представата и прогнозирането винаги са били част от човешката ни същност. Човекът винаги е бил заинтригуван от нещата, които предстоят да се случат. Появата на научната фантастика като жанр в литературата отвежда желанието ни да знаем до съвсем друго ниво. В голяма степен тя вдъхновява технологията, която използваме днес.

Работата на футуристите е да правят систематично прогнозиране на възможностите, които бъдещето предлага, тяхната връзка с настоящето, с човешкото общество или с живота на Земята като цяло.

Когато погледнем към някои минали прогнози за бъдещето (от 1800-те или ранните години на 1900-те), можем ясно да видим наивитета, който се разминава с реалността ни. Но няма как да не отбележим, че в същото бликат невероятно креативни идеи.

Както ще видим по-долу, някои илюстратори и футуристи, случайно, или от някаква вълшебна далновидност, са много близо до това, което всъщност се случва в нашето настояще. Ето и тези, които сметнахме за интересни.

1. ТВ очила

Ето чифт очила, който изглежда наистина познато днес, след наличието на джаджи, свързани с виртуалната реалност, като Oculus Rift, или 3D технологията. Тази снимка е направена през 1963 г. за списание Life.

На нея известният автор на научна фантастика Хюго Гернсбек (считан от мнозина за бащата на научната фантастика), носи модел на апарат, който се споменава в една от неговите истории.

Хюго нарича тази джаджа "ТВ очила". Неговата идея е, че хората един ден ще могат да гледат телевизия и да си взаимодействат с екрана. Доста точна прогноза.

2. "Роботизирани прахосмукачки"

През 1910 г. Жан-Марк Коте и неговият екип от илюстратори решават да създадат набор от илюстрации, които наричат "En L'An 2000" (През 2000 година). Всички илюстрации в тази колекция са забавни, а някои са по-точни от други.

Тази ТУК се нарича "електрическо почистване" и е наистина точна и навременна прогноза. В началото на века, с развитието на роботиката в технологията, компаниите започват производството на роботи, които почистват къщата без вашата помощ.

Тези роботизирани прахосмукачки все още не са част от всеки дом, но със сигурност вървят в тази посока.

3. Дигитална класна стая

Тази илюстрация е направена през 1969 г. от Шигеру Комацузаки за японско списание, наречено Computopia. Тя е именувана "Изгревът на компютърната школа" и изобразява идеята на автора за това как ще изглежда една бъдеща класна стая.

Можете да забележите, че учителката е всъщност изображение на екрана, а всеки ученик има свой личен компютър. Всяка училищна задача е изготвена чрез въвеждане на екрана. А "цифровият учител" проверява напредъка на учениците автоматично. Освен това, забележете как роботите наказват непослушните ученици.

Като изключим последното (жестоките роботи), прогнозата в илюстрацията е доста точна. Много страни днес използват и дори осигуряват компютър за всеки ученик в обучението, точно както виждаме по-горе (Израел е в списъка на тези страни). Освен това, дистанционното и електронно обучение са вече факт.

4. Видеообаждания

Тази технология е предсказана от много автори, футуристи и илюстратори в миналото. А ето и една от най-ранните илюстрации на тази тема. Тя е направена през 1930 г.. Отново, приликата с модерната джаджа, която всички наричаме "смартфон" е наистина обезпокоителна.

Две дами седят в кафене, бъбрейки с приятели по скайп. Наистина много често срещана гледка днес.

5. Самоуправляващи се коли

 

Илюстрация, която се появява на корицата на списание Popular Science през юни 1940 г. прогнозира, че колите в бъдеще ще могат да функционират автономно, без да имат нужда от водач.

Изумителна прогноза, особено ако се вземе предвид, че тогава те са очаквали тази технология да се появи в рамките на 2 години. Днес това бавно се превръща в реалност.

Компании като Mercedes и много други големи производители на автомобили работят усилено за създаването на автономни превозни средства - безопасни и надеждни. Автомобилите (дори и самоуправляващите се прототипи) все още се нуждаят от водач, но бъдещето чука на вратата!

Какво ще кажете, а?

Източник: thevintagenews.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлСнимкиОрганизацииРецептиПсихологияЛюбопитноНовиниСоциални грижиКлинични пътекиИстория