Начало Лайфстайл За свободното време Фреш наука Къщи по команда, хора киборги и суперкомпютри - животът на Земята след 1000 години

Къщи по команда, хора киборги и суперкомпютри - животът на Земята след 1000 години

Къщи по команда, хора киборги и суперкомпютри - животът на Земята след 1000 години - изображение

"На човечеството му остават още около 1000 години, освен ако не намерим друга планета, на която да се заселим". Британският физик Стивън Хокинг изрича тези думи по време на реч в Оксфордския университет. Той прави това пророчество, като допълва, че причината е бързият прогрес в областта на науката и технологиите.

Водени от неговото изказване, ви предлагаме да прочетете някои от най-смелите предсказания, които ще ни помогнат да разберем дали в неговото твърдение има резон. Представяме ви най-вълнуващите прогнози за новото хилядолетие.

Хората ще живеят в продължение на 1000 години

изследвания

Милиардерите вече инвестират милиони долари в научни изследвания, опитвайки се да намерят начин да забавят процеса на стареене, както и изобщо да го стопират завинаги. След 1 000 години медицински инженери ще могат да проектират лекарства за всеки компонент, който причинява утрояване на тъканите. Учени работят по създаването на т. нар. "моливи" за редактиране на гени, които биха могли след години да променят човешката ДНК, както и да имунизират хората срещу всякакви болести.

Хората ще се преселят на друга планета

транспортиране

След 1000 години единственият начин да оцелее човечеството може да бъде само да се "транспортира" на друга планета. Собственикът на космическата компания Space X Илън Мъск представи своя грандиозен и амбициозен план, а именно да колонизира Марс. Той планира да изстреля първата ракета до Червената планета през 2022 г. Мъск предвижда, че тя ще може да се използва и за транспортиране на хора между различни точки от света.

 

Хората ще си останат същите

човеците ще изглеждат същите

Д-р Алън Куан (специалист по компютъризирана геномика) предвижда, че в далечното бъдеще (след повече от 100 000 години) хората ще имат по-голямо чело, ноздри, очи и по-цветна кожа. Той вярва, че "съдбата на човешкото лице ще се определи от човешкия вкус". Учените вече работят по технологии за редактиране на генома, така че родителите да могат да избират начина, по който децата им ще изглеждат – т. нар. дизайнерски бебета.

Ще има супер бързи и интелигентни компютри

интелигентни компютри

През 2014 г. суперкомпютър извърши най-точната симулация на човешкия мозък досега. След 1000 години се очаква компютрите да догонят и дори надминат скоростта на човешкия мозък, както и да решават задачи, които обикновено устройство днес не може. През новия век квантовите компютри ще бъдат полезни при разработването на по-ефективни лекарства и поставянето на диагнози, ще станат по-полезни при изследването на Космоса и ще управляват т. нар. автономни автомобили, които няма да се нуждаят от човек зад волана.
В същото време квантовото изчисляване може да представлява реална заплаха за неприкосновеността на личните данни и сигурността на информацията.

Хората ще станат киборги

хората ще станат киборги

Машините вече могат да подобрят слуха и зрението на хората. Учените и инженерите разработват и т.нар. "бионични очи" (ретини- протези), които ще помогнат на незрящите да прогледнат. След 1000 години, сливането на компютрите с човешкия мозък може би ще бъде единственият начин човечеството да се конкурира с изкуствения интелект. Илън Мъск желае да създаде "Neuralink" – технология, която да може да качва или сваля мисли в човешкия мозък.

Шестото масово измиране вече е в ход

масово измиране предстои

При последното масово измиране динозаврите изчезват от лицето на Земята. Скорошно проучване твърди, че в момента вече тече шестото по ред изчезване на животни, но този път то няма да е предизвикано от природни катаклизми (като астероид или метеорит), а от дейността на човека. Учени споделят, че все още човечеството има време да намали мащабите на измирането, но то намалява стремително. 

 

Сградите ще се сглобяват и разглобяват по команда

сгради по команда

В бъдеще хората вероятно ще могат да създават около себе си роботизиран свят. Конструкциите ще бъдат построявани и разглобявани за минути от подобия на хуманоиди и ще позволяват замяната на съществуващите градове и пътища с ферми и градини. 

 източник: brightside.me 

 по статията работи: Илияна Стоянова

 

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлСнимкиЛюбопитноРецептиНовиниОрганизацииПсихологияСоциални грижи