Начало Лайфстайл За свободното време Култура и изкуство 5 исторически факта, включени в учебниците, които все още са хипотези

5 исторически факта, включени в учебниците, които все още са хипотези

5 исторически факта, включени в учебниците, които все още са хипотези - изображение

В епохата на интернет ние всеки ден попадаме на нови факти, които заместват предишните ни представи за истинността на дадени събития, открития или личности. Съществуват редица неправилни интерпретации на тях, които в даден момент влизат в учебниците като достоверни исторически факти, но на този етап те все още са хипотези.

Представяме ви 5 известни факта от историята, включени в учебниците, които все още са просто хипотези.

Мистерията около Уилям Шекспир и спорното му авторство

Уилям Шекспир


Един въпрос вече 400 години вълнува учени и литератори. Наистина ли един самообразовал се англичанин е написал 38 пиеси и 154 сонета? Анализатори коментират, че средата, в която авторът расте и хората, с които общува, не му позволяват да натрупа необходимите знания по важни въпроси за политика, интриги и различните култури по света, които са застъпени в неговото творчество.
Оказва се, че не съществува и уникален подпис на драматурга. В повечето от творбите му фамилното име е различно - „Shakespeare“, „Shake-speare“, и дори „Shak-spear“.
Тези теории често са отхвърляни през годините, но все пак в тях вярват видни личности, като Чарли Чаплин, Марк Твен и Зигмунд Фройд.

Мария-Антоанета и фразата „Ако селяните нямат хляб, нека да ядат торта!"

Мария-Антоанета

Този израз всъщност се използва като пример за аристократичния упадък още през 1760 г. В своите трудове Жан-Жак Русо пише, че конкретната фраза е изречена от някой монарх, но не и от френската кралица. Причината – по това време тя е едва на 9 години и живее в Австрия.
Според друга версия Мария-Антоанета действително изрича тези думи, но не с презрение, а защото законът по това време задължава хлебопроизводителите да намалят цените на скъпия хляб, поради кризата. 

Коланът за целомъдрие е измислица

Колан за целомъдрие

Историите за рицарите-кръстоносци, които слагат т.нар. колани на целомъдрието на жените си и вземат ключовете със себе си по време на походи, са измислица. Няма никакви достоверни доказателства за съществуването на такива колани, които да попречат на жените да изневерят на мъжете си. Учени коментират, че предметът не може да се носи повече от няколко дни, тъй като триенето на желязото върху кожата и срамните устни, както и постоянното замърсяване, предизвикват отравяне на кръвта и увреждане на външните органи.

Александрийската библиотека и нейното унищожаване

Александрийска библиотека

Хиляди папирусови свитъка и безценни ръкописи изгарят по времето на пожар, причинен от войските на Юлий Цезар, който превзема града. 
Друга хипотеза гласи, че за заличаването на древната библиотека е виновна държавата. Тя постепенно свива разходите за библиотечни нужди, премахва стипендиите, а чуждестранни учени не са допускани в сградата.
През 2004 г. полски и египетски археолози откриха останки, които наподобяват аудитории. Предполага се, че това са руините на древната библиотека, за която до този момент липсваха доказателства за съществуване. 

Троянският кон не съществува

троянски кон

За съжаление, източници, различни от „Илиада“ на Омир и „Енеида“ на Вергейл, не пишат нищо за Троянската война. Липсата на достоверност води до появата на многобройни митове и легенди през годините. Някои изследователи смятат, че не съществува дървен кон, а просто овен, който прилича на кон или обсадно оръжие, едно от онези, които често са били кръщавани на животни. Други предполагат, че Троянският кон е земетресение, което разрушава стените на Троя.

източник: brightside.me

снимки: youtube.com; businessinsider.com

по статията работи: Илияна Стоянова

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСнимкиЛайфстайлИсторияРецептиПсихологияЛюбопитноАлт. медицинаВидеоТестовеНаправления в медицинатаКомпании и организацииСпортОткритияЛичностиГеография