Начало Лайфстайл За свободното време Любопитно и забавно 9 исторически факта, които ще преобърнат представите ви за понятието време

9 исторически факта, които ще преобърнат представите ви за понятието време

9 исторически факта, които ще преобърнат представите ви за понятието време - изображение

Съществува т. нар. "теория на синхроничността", предложена от Карл Юнг, според която всяко събитие в човешката история е свързано с всички останали по един или друг начин. Сега ще ви дадем няколко примера.

Най-старото дърво в света било вече на 1 000 години, когато изчезнал и последният мамут

Мамут и дърво

Най-старите дървета на света са осилестите борове. Едно подобно дърво расте в Белите планини в Калифорния и е на повече от 4 000 години. Наскоро бе открито друго, което е на впечатляващите 5 000 години. А според учените мамутите са изчезнали преди около 4 000 години.

Компанията за игри Nintendo е основана, докато Айфеловата кула била все още в строеж

Айфеловата кула и Нинтендо

Японската корпорация Nintendo е основана на 23 септември 1889 г. и произвеждала карти, наречени ханафуда. По това време символът на Париж все още бил в процес на изграждане, а в Лондон вилнеел един от най-известните серийни убийци в човешката история: Джак Изкормвача.

Първото колело се появява след първия парен влак

Първото колело и парният локомотив

Повечето хора смятат, че велосипедът съществува откакто свят светува. И грешат. Прототипът на съвременното колело се появява през 1818 г., 21 г. след пускането на първия парен локомотив.

Кока-кола е само 31 години по-млада от Италия

Кока-кола и Италия

Кралството Италия се появява на световната карта през 1861 г. Тридесет и една години по-късно през 1892 г. е произведена и първата напитка, наречена Кока-кола.

През 1913 г. Хитлер, Йозеф Сталин, Леон Троцки, Франц Йозеф и Фройд живели в един и същ град

Карта на Виена

Само си представете: Виена, топъл, слънчев ден през лятото на 1913 г. Малко кафене, в което Хитлер, Сталин и Фройд седят на една маса, пийват чай и си говорят. Оказва се, че подобна среща е била напълно възможна.

Малцина знаят, че тези известни личности са живели в един и същи град и то не много далеч един от друг. Тротски и Хитлер били редовни клиенти на едно и също кафене /Кафе Централ/, докато на няколко крачки от него се намирало любимото място на Фройд – Кафе Ландман. Сталин и Хитлер живеели само на около час един от друг и е твърде вероятно да са се разминавали от време на време.

Чарли Чаплин умира в годината, в която е основана компанията Apple

Чарли Чаплин и Епъл

Софтуерната компания е създадена през 1977 г. – годината, в която светът се сбогува с великия актьор Чарли Чаплин.

Харвардският университет е основан преди Исак Нютон да публикува законите си за движението и гравитацията

Харвардския университет и Нютон

Харвардският университет е основан през далечната 1636 г., почти 50 години преди Нютон да издаде Principia Mathematica. Тя е публикувана през 1687 г. и в нея присъствали законите за движението и гравитацията.

Първият полет със самолет е направен само 66 г. преди кацането на луната

Братята Райт и кацането на луната

Науката се развива с главоломни темпове. Братята Райт осъществяват първия пилотиран полет през 1903 г. През 1969 г. на Луната каца първият човек. Двете събития ги разделят само 66 г.!

Първият факс се появява 10 години преди първия телефон

Първият факс и телефон

Всъщност факсът се появява дори още по-рано, но се смята, че първият работещ обществен "факс" започва да работи по линията Париж-Лион през 1865 г. Той бил електрически и механичен. Само след 10 години, през 1875 г., Томас Едисон и Александър Бел показват как работи първият мембранен телефон.

източник: brightside.me

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлСнимкиИсторияРецептиПсихологияЛюбопитноТестовеАлт. медицинаВидеоНаправления в медицинатаСпортКомпании и организацииОткритияЛичностиГеография