Начало Лайфстайл За свободното време Живот и Ум 3 полезни навика, които стават по-лесни с времето

3 полезни навика, които стават по-лесни с времето

3 полезни навика, които стават по-лесни с времето - изображение

Колко статии и книги за позитивното мислене и успешните личности трябва да прочетете, преди да се заемете на практика с действие?

Ето какво трябва да знаете за позитивните навици – трудни са. Всеки знае какво е хубаво да се прави и какво не, но причината да не го правите е именно това, че не е леко за изпълнение. Усвояването на полезни навици изисква мисловна дейност, която често изморява малко повече, за разлика от безполезното гледане на сериали.

Но ако се замислите, всяко трудно нещо, с което сте се захващали, става по-лесно с времето. Дори най-трудните навици, които изискват много енергия и усилия, стават толкова леки, че могат да се възприемат като пиенето на кафе сутрин. А причината да започнете да практикувате подобен навик е много проста – ще придобиете повече качества и ще станете по-добри и по-търпеливи.

А ето и 3 полезни навика, които най-много ще ви помогнат да развиете себе си и начина си на мислене.

1. Четене

Нима си помислихте, че ще започнем с друго. Разбира се, вие вероятно четете модни списания, онлайн статии или публикации в социалните мрежи. Но четенето на книга е друго. То отнема време, изисква търпение и интензивно използване на умствения капацитет. Но колкото и да не сте свикнали и да се напрягате, когато останете насаме с книга, не трябва да забравяте, че четенето е от съществено значение и е крайно необходимо.

За да свикнете най-бързо с този навик, може просто да си изтеглите една хубава книга на телефона. Така всеки път, вместо да посягате към мобилното си устройство, за да загубите време в социална мрежа, ще прочитате по някоя друга страница от книгата. Независимо кога и по колко четете, съвсем скоро книгата ще започне да ви грабва интереса и ще останете изненадани колко по-полезно може да използвате времето си.

Така четенето вече няма да бъде задължение, което изисква удобен диван и няколко свободни часа у дома (та кой разполага с подобен лукс в днешно време), а ще бъде част от забързаното ви ежедневие, в което ще отделяте по няколко минути всеки ден. Едно умно бягство от скуката докато си чакате автобуса или вървите към работа.

2. Ранното събуждане

Ако не сте ранобудна личност, ставането сутрин преди 8 е направо кошмар. Но целият проблем идва от това, че възприемате този полезен навик само от едната страна – събуждането. А ако просто започнете да си лягате по-рано, ставането по изгрев-слънце ще започне от само себе си и няма да ви тежи.
Решили ли сте, че трябва да оптимизирате своя ден, ставайки рано, то трябва да промените среднощната рутина, която сте си изградили. Медитирайте, вземете топъл душ или правете друго нещо, което ще ви приспи по-рано. Така ще подсигурите лесното и безпроблемно събуждане сутрин.

3. Умението да бъдеш добър

В комплект с това вървят прошката, състраданието, разбирателството, търпението и актът на изслушване. Този тип комуникация и действия отнема време, за да се усвои. Това не са присъщи на всекиго черти. Това са умения, които трябва да се практикуват дълго, за да станат част от рутината ви. Веднага щом започнете да мислите за добротата като за нещо, което можете да практикувате съзнателно и целенасочено, то ще започнете и да действате така.

Вкарвайте тази цел всеки ден във всичко, което правите. Преди да се усетите прошката и състраданието ще станат част от ежедневните ви навици. А каква по-полезна рутина от това?

Редактор: Милена Минчева

Източник: businessinsider.com

Снимки: unsplash.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлЛюбопитноЗдравни съветиСнимкиПсихологияСпортЛечения