Начало Лайфстайл За свободното време Фреш наука 20 изобретатели, убити от собствените си творения – част 2

20 изобретатели, убити от собствените си творения – част 2

20 изобретатели, убити от собствените си творения – част 2  - изображение

Има нещо проникновено в хората, които ни карат да поемаме рискове и да опитваме нови неща, които могат да променят света. През хода на развитието на цивилизацията хиляди изобретатели и техните изобретения са престъпили границата между възможното и невъзможното, тласвайки човечеството напред. Вижте 20 от тях, чиято гениалност, за съжаление, отнема живота им.

Мария Кюри

Мария Кюри
Снимка: letshearitforthegirl.com

Мария Кюри е полски химик и физик, която открива радия и полония и изследва явлението радиоактивност. Това й спечелва Нобеловата награда и то два пъти. Освен че всъщност открива два елемента и радиоактивността, тя има пръст и в създаването на радиологията, използваща рентгеновите лъчи в медицината. Кюри умира на 14 юли 1934 г. на 67 г. във френски санаториум, където се лекува от апластична анемия. Заболяването е причинено от дългото излагане на радиация по време на изследванията й – тя имала навика да носи епруветки с плутоний в джобовете си. 

Джеймс Фулър "Джим" Фикс

Джим Фикс
 Снимка: alchetron.com

Джим всъщност не измисля бягането, но го популяризира със своята бестселърова книга "Пълна книга на бягането". Фикс започва да се занимава с този спорт след цял живот, прекаран в стрес и лоши навици. Той се превръща в световноизвестна звезда – прокламира здравословния живот и фитнеса. Сутринта на 20 юли 1984 г. прави ежедневния си крос, когато пада мъртъв в Хардуик, Върмонт. Официалната причина за смъртта му е фулминантна сърдечна недостатъчност. Аутопсията показва, че дясната предна десцедентна артерия е 70% запушена, лявата – 80%, а артерията циркумфлекс – 95%. Фикс е само на 52 години.

Макс Фалиер

Макс Фалиер
Снимка: toptenz.net

Фалиер е австрийски ракетен инженер, който създава снарядите с твърдо и течно гориво. Имайки предвид успеха му с летенето, Фалиер смята, че би било яко, ако направи кола, задвижвана с ракетна мощ. Автомобилът става факт и с него той достига до 400 км в час. Но Фалиер не е доволен, смята, че може да подобри тази скорост – решава да добави алкохол като възпламенител. Това довежда до взрив, който унищожава цялата му работилница и убива самия него.

Александър Богданов

Александър Богданов
Снимка: flickr.com

Богданов е руски лекар, физик, писател, политик и изобретател. Той е важен участник в Октомврийската революция през 1917 г., след която попада в затвора. Но отново си проправя път към медицината, където се обсебва от идеята за кръвта и нейните подмладяващи способности. Богданов основава Института по хематология и е убеден, че кръвопреливането е изворът на младостта. За да докаже своята теория, той самият се подлага на въпросните кръвопреливания. Умира на 07 април 1928 г., тъй като кръводарителят, освен че се оказва болен от малария, е и с несъвместим резус фактор (който все още не е открит от науката – това се случва през 1940 г.).

Ото Лилиентал

Ото Лиентал
Снимка: hardwarezone.com.sg

Лилиентал е известен като Кралят на планерите. Той е германски пионер в авиацията, извършва над 2 000 полета и усъвършенства дизайна на крилата. Поставя и рекорд за най-високо изкачване с планер, който дълго време остава неподобрен – 555 м. На 10 август 1896 г. Лиентал експериментира с "изместване на тежестта" на височина 15 м. Планерът губи височина, спира и се насочва към земята, като Лиентал си счупва врата.

Ли Си

Ли Си
Снимка: totalwar-ar.wikia.com

Ли Си умира през 208 г. пр. н. е. на 75-годишна възраст от "Петте болки". Това е вид наказание, включващо татуиране на лицето, отрязване на носа, отрязване на краката, кастрация и накрая оставяне на природните условия да си свършат работата. Ли Си е пръв министър на Китай по време на династията Кин, но губи благоразположението на императора. Тук трябва да отбележим, че Ли Си е човекът, изобретил "Петте болки".

Хенри Смолински

Хенри Смолински
Снимка: walyou.com

Смолински притежава научна степен по аеронавтика и инженерство от Технологичния институт Нортап. Ханк, както го наричат колегите, смята, че летящите коли са не просто футуристичен лукс, а необходимост, поради което снема задното касетъчно крило на един самолет Чесна 337 и го поставя на върха на един Форд, модел Пинто. В интерес на истина колата наистина полита. На 11 септември 1973 г. Ханк взима приятеля си Харолд Блейк за едно кръгче с Пинтото. На около 90 м височина едно от крилата се счупва и малката количка ги понася към ужасяваща огнена смърт.

Абу Насър Исмаил ибн Хамад а-Джавари

Аби а-Джауари
Снимка: techworm.com

Тоя симпатяга с дългото име умира около 1008 г. в Нишапур, град в днешен Ирак. Той е мюсюлмански духовник, учен и нещо като изобретател. Толкова е обладан от идеята за летенето, че построява покрити с пера дървени крила и ги прикрепя към гърба и ръцете си. За да впечатли имама, а-Джавари скача от покрива на джамията, надявайки се, че ще проработят. Е, оказват се провал, но за да отбележат първия опит за човешки полет, те увековечават събитието в стенна мозайка в джамията. Тя всъщност е много красива.

Уан-Ху

Уан-Ху
Снимка: ferrebeekeeper.com

Уан-Ху може да е съществувал, а може и да не е. Някои казват, че фигурата е апокрифна, но едно е сигурно – той е истинска легенда. Според сведенията Уан-Ху е китайски чиновник, живял през XVI в., който се опитва да се изстреля към Луната, привързвайки 47 ракети към един стол, след което ги запалва едновременно. Историческите извори споменават голям взрив, а след разнасянето на дима, Уан-Ху и столът му ги нямало. Тук трябва да отбележим, че един от кратерите на Луната се казва Уан-Ху… и не, не се шегуваме.

Франц Райхелт

Франц Райхелт
Снимка: twitter.com

Райхелт може да бъде определен като най-глупавият идиот, съществувал някога на тази земя. Той е известен още като Летящия шивач и създава палтото-парашут. За да докаже, че работи, той убеждава пазачите на Айфеловата кула да му позволят да демонстрира способностите на своето творение. На 04 февруари 1912 г. Франц събира доста журналисти, за да може невероятният му скок да бъде увековечен и популяризиран. Той скача от първата платформа и вероятно се досещате какво се случва – гравитацията просто си свършва работата. Събитието дори е заснето на филмова лента и можете да го гледате в Youtube.

Вижте още 10 смели и безразсъдни учени в първа част тук > > >

по статията работи: Величка Мартинова

източник: huffingtonpost.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСнимкиЛюбопитноЛайфстайлИсторияНовиниТестовеСоциални грижи