Начало Лайфстайл За свободното време Любопитно и забавно 10 детски изобретения, които промениха света - част 1

10 детски изобретения, които промениха света - част 1

10 детски изобретения, които промениха света - част 1 - изображение

Креативността на децата достига до неочаквани висоти. Те винаги са любопитни какво се случва около тях. Като възрастни смятаме, че сме придобили силата и способността да направим света наоколо едно по-добро място. Но често подрастващите – малки на възраст, но с големи мечти, се справят в пъти по-добре от нас. Те могат всичко. Дори да променят света. Буквално.

Джак Андрака - сензор за ранно диагностициране на рака

Джак Андрака

Детството на Джак преминава нормално до момента, в който негов роднина умира от рак на панкреаса. Съпричастността към всички болни, както и стремежът към знания, подтикват момчето да започне да търси методи и начини за ранно идентифициране на коварната болест. Не след дълго усилията му са възнаградени. Когато е едва на 15, Андрака създава сензор, който открива наличие на ракови клетки в тялото. Продуктът му е отхвърлен от над 200 учени и изследователи. Лекар онколог дава шанс на Джак и му позволява да посещава неговата лаборатория след училище и да използва оборудването за проекта. Младежът създава тест, който е 168 пъти по-бърз, 400 пъти по точен, както и 26 000 по-евтин, от наличните в момента.

Ан Макосински - фенер, който се захранва от човешкото тяло

Ан Макосински

През 2013 г. 16-годишната Ан изобретява фенер, който се захранва от топлината на човешките ръце, без никакви батерии. Целта на момичето е да се намали количеството на използваните батерии, които се хвърлят на боклука и замърсяват околната среда. Макосински харчи само 26 долара за прототипни материали.

Алекс Даанс - навигационно устройство за незрящи 

Алекс Даанс

Един ден Алекс помага на сляпа жена да пресече улицата и решава, че трябва да направи нещо, за да помогне на незрящите. И успява, когато е само на 12 години - създава навигационно устройство, което улеснява ежедневието на слепите хора и ги кара да се чувстват по-спокойни и уверени в себе си.

Малала Юсафзаи - най-младият Нобелов лауреат в света

Малала Юсафзаи

Малала е родена през 1997 г. в Пакистан и към днешна дата е най-младият носител на Нобелова награда за мир в света. Момичето живее в малко градче, което се управлява от талибаните и забранява на жените да ходят на училище и да се образоват. Тя е само на 11, когато започва да пише в блог за местната станция на BBC, използвайки псевдонима Гюл Макай. В него Малала говори за правото на достъп до образование на всяко момиче. Талибаните разкриват нейната самоличност и се опитват да я убият. Един ден, прибирайки се от училище, младото момиче е простреляно в главата (тогава е на 15 години). Но Малала оцелява и продължава личната си борба за правата на жените по света. Към днешна дата тя е студентка в университета в Оксфорд, където учи политология, икономика и философия.

Вижте втората част ТУК

източник: brightside.me

снимки: ted.com; goodnewsnetwork.org; 

по статията работи: Илияна Стоянова

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлИсторияСнимкиЛюбопитноТестовеНовиниПсихологияЗдравни съветиСпециалистиАнкетиСоциални грижиРецептиСпортХранене при...ИнтервютаАлт. медицинаОбразованиеЗаведенияНормативни актовеОрганизацииКлинични пътекиИзследванияЛеченияБотаника