Начало Лайфстайл За свободното време Фреш наука 11-те технологични изобретения, които революционизират военното дело през вековете

11-те технологични изобретения, които революционизират военното дело през вековете

11-те технологични изобретения, които революционизират военното дело през вековете - изображение

Безспорно развитието на технологиите променя из основи военното дело. Според учените и най-големите технологични гиганти в света човечеството се намира на прага на третата по ред революция във военното дело, която може да доведе до пълна индустриализация на войната… и до изчезването на човешкия вид по сценарий, подобен на филма "Терминатор". Вижте кои са крайъгълните камъни в развитието на военното дело от изобретяването на шпората, през барута до ядреното оръжие.

Стреме

Стремена

Не е известно кой точно измисля стремето, но през IV в. пр. н. е. тo вече присъства в конската амуниция на скитската конница. След това до IV в. от н. е. стремето се разпространява сред всички варварски номадски племена в Азия и Източна Европа. Това на пръв поглед простичко и незначително изобретение напълно трансформира тактиката на действие и ефективността на кавалерията.

Стремената дават по-голяма упора и стабилност на ездача. Те улесняват воденето на бой от гърба на коня и са особено полезни при прицелване с лък, когато и двете ръце на ездача са заети. Независимо дали държи лък или копие, войникът може да галопира срещу враговете с висока скорост. Ездачът може да нападне с пълна сила, без вероятността да се изхлузи от седлото. Стремето проправя пътя на тежката кавалерия и бързите изненадващи атаки.

Печатарската преса

Печатарска преса

Печатарската преса революционизира всеки аспект на ежедневния живот. Тя се появява и разпространява в Европа през XV и XVI в. и първоначално се използва за печатане на религиозни текстове. Въпреки това от самото начало изобретението се използва и за забавление и нерелигиозни цели.

Печатането създава много по-голям пазар за книгите. Военни ръководства и подвизи на смели генерали също се печатат и разпространяват. Така например Наполеон се запознава с военните постижения на Цезар; известната книга на Макиавели "Изкуството на войната", става широко достъпна.

Железопътните линии

Оръдието Париж
Оръдието Париж

Преди изобретяването на железопътния транспорт, най-бързият начин за транспортиране на голямо количество войници е на коне. Но кавалерията винаги представлява сравнително малка част от армията – повечето войници нямат коне или дори не могат да яздят.

С появата на ж.п. линиите става възможно транспортирането не само на войници, но и на боеприпаси и продоволствие и то сравнително бързо до фронтовата линия. С влакове се извозват и ранените войници до най-близките болници. Влаковете дават възможност създаването и пренасянето на немислими по размерите си преди това оръжия като немското парижко оръдие, използвано по време на Втората световна война.

Бодлива тел

Бодлива тел около окопите

Създадена е през XIX в. в Америка от фермери, за да пазят добитъка си да не се пръсне из равнините. Много държави веднага съзират военния потенциал на това на пръв поглед неглижирано изобретение. Испанците използват бодливата тел, за да предпазят укрепленията си по време на испано-американската война. Британците я използват, за да ограничат движенията на бурските войници по време на Бурските войни. Хиляди километри бодлива тел е използвана в окопите по време на Втората световна война, за улавяне на пехотинците или възпрепятстване на напредъка им. Тя ги превръща в неподвижни цели за стрелците и става в стандарт за отбранителните постове.   

Консервите

Консерви

Както казваме в България – "Храната прави борбата". За да са боеспособни, войниците трябва да се хранят. Изобретяването на консервата през XIX в. предоставя повече и по-голямо разнообразие от храни на военните части. Консервираната храна е една от основните предпоставки за воденето на масови военни действия през XX в. Тя също така позволява разработването на нови храни като Bovril – консервирана храна за армиите на Наполеон III.

Двигателят с вътрешно горене

Двигател с вътрешно горене

Определено железницата улеснява военните действия, но релсите ограничават маневреността й. Двигателят с вътрешно горене тотално променя воденето на бойни действия, маневрирането, дислоцирането и нападението. Моторизираните превозни средства могат да пренасят войници, оръжие и храна навсякъде и по всяко време. По-късно бронираните военни машини заменят кавалерията.   

Самолетите

Първото зареждане във въздуха на самолет
Първото зареждане във въздуха на самолет

Развитието на двигателя с вътрешно горене в даден момент довежда до появата на самолетите, които стават важна част от военната тактика по време на Първата световна война. Отначало самолетите се използват за разузнаване, след което се превръщат в бойни машини. Първата военна бомбардировка е осъществена през 1911 г. от италианеца Джулио Гавоти. След сушата и моретата, войната се пренася и във въздуха.

Радиото

Радиосвързочник

По-бързо придвижващите се войски и все по-мащабните войни създават проблеми на армиите. Когато в късните фази на Първата световна война започват да се употребяват танковете, те заменят пехотата. Танковите войски обаче не могат да комуникират помежду си или с останалите войски. Същият проблем възниква когато пехотата бъде изолирана. Нормалните средства за комуникация – телефонните линии и пощенските гълъби, вече не са достатъчно полезни.

Е, радиото решава този проблем. То позволява на армиите да координират движенията си на големи разстояния. Радиото се превръща в незаменима част от военното дело и стратегия.

Пеницилин

Александър Флеминг
Александър Флеминг

Антибиотиците трансформират изцяло живота на войниците на фронта. Преди появата им дори леки рани лесно се инфектирали и довеждали до смъртта на огромен брой войници.

Александър Флеминг открива случайно и доразработва първия в света антибиотик през 1928 г. По време на Втората световна война той вече е широкодостъпен в огромни количества и се използва на всички арени на войната. Броят на загиналите войници значително намалява благодарение на това чудодейно лекарство.

Компютрите

Един от първите компютри

До голяма степен появата на първите компютри е свързана с нуждите на армията – в частност дешифрирането на немските кодове по време на Втората световна война. Технологиите се развиват и подпомагат всички сфери на военното дело – обучения, тестове, оръжия, разузнаване и диверсия и безброй много други цели.

Сателитите

Сателит

Подобно на компютрите, сателитите имат стотици приложения, повечето от които военни. шпионските сателити подобряват стратегическите и тактически умения на разузнаването. Комуникационните сателити подпомагат координирането на войските независимо от това в коя точка на света са дислоцирани. Геолокационните сателити насочват ракетите. Военните сателити един ден ще могат да сеят масови разрушения от космоса.

Технологиите продължават да се развиват с главоломна скорост и всяка една от тях може да намери приложение във военното дело. Както казва Айнщайн, не е ясно с какви оръжия ще се води Третата световна война, но Четвъртата най-вероятно ще е с тояги и камъни.

по статията работи: Величка Мартинова

източник: warhistoryonline.com

снимки: warhistoryonline.com; icollector.com; thinglink.com; centuryback.com; snigdhamarivada.blogspot.bg; brighthubengineering.com; otrcat.com; timemagazine.com; networkworld.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлСнимкиЛюбопитноИсторияТестовеСоциални грижиНовиниПсихологияАнкети