Начало Лайфстайл За свободното време Непозната земя Пътуване във времето : Как се промениха изобретенията през годините

Пътуване във времето : Как се промениха изобретенията през годините

Пътуване във времето : Как се промениха изобретенията през годините - изображение

Преди няколко десетилетия хората дори не знаеха за съществуването на преносим компютър или телефон с тъчскрийн. Първият компютър дори не се побира в една стая, а телефонът изглежда съвсем различен и беше нещо, което само богатите хора можеха да си позволят.

Предлагаме ви едно пътуване във времето, за да видите как нещата, които познавате толкова добре са се появили и изменили през времето.

Ютия

ютия

Първите ютии  се появяват в Древна Гърция. Всъщност те не са били точно ютии, а по-скоро горещи железа. Предметите, които познаваме като ютии, се появяват в Европа през 18-ти век. Те са направени от чугун или желязо и тежат над 11 килограма. Ютиите се затопляли на печката или с въглени.

Кино

кино

Благодарение на зеления екран и компютърната графика можете да снимате филм в Рим или на Марс. Екип от стотици хора работят днес по създаването на кино продукции. Първите филми са много примитивни. Те са направени в един кадър, без редактиране, без движение на камерата и без осветление. Операторът играе и ролята на режисьор, редактор и се грижи за осветлението.

Бръснач

 бръсначи   

Първите самобръсначки се появяват в праисторически времена. Наточени животински зъби или черупки играят ролята на бръсначи, но по-късно те са заменени с ножове. През първото хилядолетие, пр. Хр. са измислени железните бръсначи. Те се използват до средата на 19-ти век. Бръсначите, които познаваме днес, съществуват само за много кратко време - те са измислени през 70-те години.

Хранилище за данни

хранилище за данни

Съвременните твърди дискове могат да съхраняват терабайти с информация и милиони файлове. Първите устройства за съхранение на данни са магнитни ленти и перфокарти. Но един от първите наистина популярни начини за съхранение беше, разбира се, дискетата, която можеше да съхранява само няколко снимки.

Компютърни игри

компютърни игри         

През 1940 г. е създадена първата аркадна машина Nimatron. Тя няма реални графики, а само крушки. Нещо, което изглеждаше отдалечено като графика, е създадено около 20 години по-късно през 1961 г. в игра, наречена Spacewar. Има изображение на 2 бойни космически кораба и небето. С течение на времето художниците са се научили да моделират лицата на героите, като използват истински хора. Например, Макс Пейн се основава на сценариста на играта Сам Лейк.

USB устройства  

 устройства 

Вече можете да поберете повече информация в устройството за съхранение на данни. С флаш устройство, всички снимки на камерата могат да се поберат в дланта на ръката ви. И преди да е доста голямо устройството беше прикрепено към гърба на камерата и беше заредена със специална метална касета. Тази камера тежеше много и не е било много лесно да се държи в ръцете си.

Банани      

банани

Бананите също са се променили много. Първите са отглеждани преди около 7000 хиляди години, а именно видовете Муса. Но по-късно те са били кръстосани с Musa balbisiana и в крайна сметка са се  трансформирали до бананите, които познаваме днес. Малко вероятно е днес да видим оригиналните банани, но от друга страна яркият плод, който познаваме днес, е много по-вкусен от своя прародител.

Камуфлаж

камуфлаж

Първият военен камуфлаж е бил използван в армията в края на 19-ти век и е бил активно използван по време на Първата световна война. Той не само криеше хората, но дори е скривал цели кораби. Модерният камуфлаж има много различни цветове и модели в зависимост от страните, в които се използва.

Лаптоп

лаптоп

Първият преносим компютър се появява през 1981 г. Той тежи почти 25 паунда и струва почти $ 2,000. Има само 64 kb RAM, 3 порта (един за свързване на модем) и 5-инчов монохромен дисплей.

Тъчскрийн

тъчскрийн

Сензорният екран е изобретен в САЩ през 1972 г. Той се състои от куп инфрачервени лъчи 16 × 16 блока. Дори при тази ниска точност, потребителят все още може да избере отговор чрез натискане на необходимото място на екрана. А преди 10 години компанията Elographics представя на света сензорен телевизор. За съжаление сензорните екрани не са широко използвани дълго време, но са намирали приложение в медицината и индустриалния сектор.

Козметика

козметика

Ако погледнете козметичните процедури от миналия век, може да си помислите, че те създавани с цел изтезания. Съвременната козметична индустрия направи огромна крачка напред и страшните машини са в миналото.

Бройлери

бройлери

През последните няколко десетилетия пилетата стават по-големи, особено в гърдите и краката. Смята се, че това се дължи на хормоните и стероидите, които пилетата ядат в храната си. Фермерите обаче твърдят, че  причината е в отглеждането на животните в съвременни условия и поради този факт тяхното здраве се е подобрило. 

Редактор: Илияна Кръстева

Източник: brightside.me


Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлСнимкиЛюбопитноИсторияНовиниТестовеСоциални грижи