Начало Лайфстайл За свободното време Фреш наука 15 черти, които сме наследили от неандерталците – част 2

15 черти, които сме наследили от неандерталците – част 2

15 черти, които сме наследили от неандерталците – част 2 - изображение

Последните генетични изследвания показват, че ако сте с европейски или азиатски произход, то около 2% от вашия геном произхожда от неандерталците.

Това наследство датира от преди 60 000 до 80 000 години, когато последователни вълни от съвременни хора започват да мигрират от Африка в Азия и Европа, срещайки се и кръстосвайки се с неандерталските си братовчеди, които се развиват там от преди около 250 000 години.
Техните хибридни деца носят гени от двете родословия, но в крайна сметка съвременните човешки гени разреждат неандерталските до степен, в която видът изчезва от археологическия запис преди около 30 000 години.
Тези неандерталски генетични мутации, които не са от полза за съвременните хора, са частично изместени от естествения подбор във времето. Но някои остатъци са живи в генома на европейците и азиатците днес. Така че, ако притежавате някоя от следните особености, те може би просто са ехо на вътрешния ви неандерталец.

8. Големи очи

Големите очни орбити в черепите на неандерталците показват, че те имат големи очи. Антрополозите предполагат, че те се нуждаят от по-големи очи, за да могат да виждат на по-слабата слънчева светлина, характерна за северните ширини.

Някои по-нататъшни предположения твърдят, че се изисква повече мозъчна сила за обработката на визуалната информация, отколкото за обработката й на по-високо ниво и това е отчасти причината, поради която съвременните хора имат еволюционното предимство пред тях.

9. Широки пръсти и палци

Сравнението на неандерталските кости и тези на на пръстите на средностатистическия съвременен човек показва колко по-здрави са неандерталските ръце - особено върховете на пръстите им (дисталните фаланги).

Всъщност, изследванията показват, че сръчността на съвременните човешки ръце ни дава предимството пред неандерталците. Докато те имат много по-голяма сила в ръцете си, нашят прецизен захват ни дава технологичния и културен скок в разработването на по-сложни инструменти и изкуство.

10. Права гъста коса

Генетичният анализ разкрива, че 70% от модерните източноазиатци наследяват неандерталски мутации в гените, участващи в производството на кератинови филаменти, които може да са отговорни за изправянето и сгъстяването на косата.

Неандерталското наследство на правите и гъсти коси може да е помогнало на съвременните хора да се адаптират към неафриканската среда; по-правата коса обикновено е мазна, а по-гъстата коса е изолираща, което би било предимство в по-студените северни ширини.

11. Пристрастяване към никотин

Неандерталците не пушат цигари (поне доколкото ни е известно), но един от генните варианти, които те предават на съвременните хора, е свързан с трудността, която изпитваме, когато се опитваме да спрем да пушим. Каква особена функция притежава първоначално тази мутация в неандерталците все още е мистерия.

12. Повишен риск от дълготрайна депресия?

Предполага се, че депресията води началото си от нашето ловно-събирателно минало (начинът, по който сме живели през поне 90% от нашата история). Когато възрастният ловджия (който се счита за възрастен в началото на 30-те си години) започва да губи скоростта и гъвкавостта си, чувствата му на безполезност и отчуждение от останалите може би карат племето да се събира и да го подкрепя. Подобни чувства преследват възрастната жена (отново на около 30-годишна възраст) в лицето на намаляващото й плодородие преди менопаузата. Инвестирането в оцеляването на внуците й е това, което вероятно дава чувство за цел (и еволюционната развръзка).

13. Кръвни съсиреци

В древни времена на неандерталците може би е полезно кръвта да се съсирва по-бързо: раната също се затваря по-бързо, което затруднява появата на инфекция.

Но в съвременната обстановка, където хората вече не трябва да ловуват опасни диви животни, тази черта е определено по-малко изгодна. Хиперкоагулацията може да увеличи риска от инсулт, емболия и усложнения при бременност.

14. Имунитет срещу евразийски патогени

След като обитават Евразия в продължение на стотици хиляди години, неандерталците развиват ЧЛА рецептор, който им осигурява имунитет срещу многото локални патогени, които се крият в горите, реките и пещерите на Европа и Азия. Еволюционно предимство за новопристигналите съвременни хора от Африка е да наследят този рецептор.

15. Повишен риск от лупус

 

Лупусът е автоимунно заболяване, при което имунната система на тялото погрешно атакува нормалната, здрава тъкан. То може да засегне кожата, ставите, бъбреците, мозъка и други органи. Лупусът засяга около 53 на 100 000 души в САЩ и около 40 на 100 000 души в Северна Европа, но се среща по-често и протича с по-голяма тежест сред тези от неевропейски произход.

Вижте още от наследените ни черти ТУК >>>

Източник: onedio.co

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлЛюбопитноИсторияНовиниНаправления в медицинатаИзследванияЛеченияСнимкиНормативни актове