Начало Лайфстайл За свободното време Любопитно и забавно 14 грешни твърдения, в които все още вярваме - 1 част

14 грешни твърдения, в които все още вярваме - 1 част

14 грешни твърдения, в които все още вярваме - 1 част - изображение

С увеличаването на образованието и социалното съзнание хората стават по-реалистични и практични. Но въпреки това, всички ние вярваме в митовете, които сме чули от родителите си или в общуването си с други хора. Някои може би са истина, но по-често те са просто погрешно схващане. Ние събрахме няколко такива, които повечето от вас чуват всеки ден.

Подобряване на зрението

Всички сме чували от родителите си, че яденето на боровинки и моркови подобрява зрението ни. Но, разбира се, всеки знае, че морковът е зеленчук, а не магическа пръчка. Той съдържа необходимите витамини, които са от съществено значение за нашата ретина. Но тези витамини не могат да подобрят зрението ни. Той не може да ви превърне от "тийнейджър с дебели лупи" в "точен стрелец".

Мишките обичат сирене

Всички сме гледали "Том и Джери" и сме виждали Джери да прави какво ли не, само за да се добере до сиренето. В това погрешно схващане в днешно време вярват много хора. Истината е, че мишките ядат всичко - картон или дори дрехи. Те нямат конкретни предпочитания, когато става въпрос за хранене. Сега въпросът е: какъв е произходът на този мит? Отговорът е, че в миналото сиренето е съхранявано на открити места, повече отколкото останалите продукти, което дава на мишките перфектната възможност да го хапват на корем.

Кучетата не различават цветове

Много от нас смятат, че кучетата са далтонисти. За онези от вас, които не знаят какво е далтонизъм – той е разстройството, което прави невъзможно да различавате цветовете поотделно и можете да виждате очертанията на обекти само с помощта на различни нива на яркост. Дълги години треньорите на кучета се въздържат от използването на цветове при тяхното обучение. Но с течение на времето учените доказват, че кучетата всъщност могат да възприемат цветовете, но не толкова ефективно, колкото нас. Причината за това е, че те имат само два конуса в очите си в сравнение с трите в човешкото око.

Хвърлянето на монета

Този мит твърди, че ако хвърлим монета от висока кула и тя удари минувач, то това ще му причини сериозно нараняване. Е, ако вярвате в това, вие наистина сте слаби по физика. Науката зад този мит е, че когато хвърлите монета от определена височина, тя има шанса да достигне скорост от най-много 60 км в час.

Скоростта е достатъчно голяма, за да нарани някого, но няма, защото самата монета е прекалено лека. Така че човек, ударен от монета със скорост от 60 км в ч, може да ви се ядосва, но шансовете му да бъде хоспитализиран са незначителни.

Стресът води до посивяване на косата

Хората мислят, че преминаването през огромен стрес и напрежение кара косата да посивее, а това от своя страна води до увеличаване на самото напрежение. Митът не е нищо друго освен погрешно схващане. Учените казват, че цветът на косата ви зависи от генетичните фактори, а не от стресовите такива. Така че се отпуснете, не се превръщате в дядо, докато чакате резултатите от изпита.

Не можете да плувате след хранене

Често срещано погрешно схващане сред хората е, че плуването на пълен стомах може да причини проблеми. Въпросът е, че проблемът съществува, когато ще се явявате на състезание по плуване. Няма проблем да упражнявате леко плуване след вечеря или обяд.

Щраусите крият главата си в пясък

Мислите, че щраусите крият главата си в пясък, когато се страхуват от нещо? Това всъщност би ги задушило. Римските учени вярват в този мит и го добавят в енциклопедия. В действителност, щраусите правят това, за да поглъщат пясък и камъчета, които да им помогнат да смилат храната си. В ситуации на заплаха те лягат и притискат главата си към земята.

Нерон и цигулката

Тази история е доста добре позната, но ако не сте я чували, ние ще ви я разкажем. Митът се отнася до история, чието действие се развива през 64 г. пр.н.е., когато Рим е изгорен. Император Нерон свири на цигулка на върха на замъка си в дълбока скръб. Е, ние не искаме да навредим на вашите чувства към императора, той не може да свири на цигулка. Не че не притежава умения. Просто цигулката е измислена 1600 години след трагичния инцидент.

По статията работи: Елиза Трайкова

Източник: tapoos.com

Снимка: пак там

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлПсихологияСпортЛюбопитноСнимкиЗдравни съвети