Начало Лайфстайл Аз и моето семейство Семейни ритуали и традиции 8 мита за живота на нашите баби, в които все още вярваме

8 мита за живота на нашите баби, в които все още вярваме

8 мита за живота на нашите баби, в които все още вярваме - изображение

"Жените са твърде мързеливи!" "Нашите майки ни отгледаха без мултикукъри и бяхме щастливи." Това са общи фрази, които днес чуваме и от мъже, и от жени. Те си представят един свят със силни селски жени, които кърмят бебетата си и по-възрастните им дъщери, които доят крави, усмихвайки се.

Дали животът в миналото е по-добър или не и в какви стереотипи трябва най-накрая да спрем да вярваме.

„Жените бяха невероятно красиви. Модерните момичета с ботокс не могат да се конкурират с тях.“

Да започнем с представата за един нормален ден на жена в края на 19-ти век. Тези, които живеят в градовете, работят като медицински сестри, кондуктори, машинисти и секретари във фабриките. Онези, които живеят в провинцията, се грижат за добитъка и работят на полето.

Тежката работа, парещото слънце, честото раждане и лошата медицина се отразяват зле  на здравето на жените, а на 30-годишна възраст те остаряват преждевременно.

Етнографът Олга Семенова Тян-Шанская е изучавала културата на хората от Източна Европа и ето как описва жените, живеещи в селата:

„Погледът на селяните към красотата е доста примитивен. Жените са наистина добре изглеждащи на възраст 15-16 години (след 16, телата им се променят поради упорита работа). Колкото по-рано се омъжи едно момиче, толкова по-бързо тя се изтощава. "

"Браковете са по-издръжливи, тъй като не е имало толкова много разводи."

В началото на 20-ти век все още съществуват уредени бракове и синовете на предприемачите се омъжват за дъщери на индустриалци или продавачи. Разводът е наистина необичаен поради няколко причини: осъждане на обществото, религия и правни въпроси. За да се разведе, жената трябва да има силни доказателства: изневярата или насилие.. Процесът беше скъп и само богатите хора можеха да си го позволят.

"Жените раждаха деца на полето и всичко беше наред."

Жените раждат много деца, но нека да имаме предвид нивото на детската смъртност. Например известният изобретател и военен инженер Михаил Калашников е бил 17-то дете в семейството. Общо имаше 19 деца и само 8 оцеляват. Децата обикновено умират преди да навършат 1 година поради инфекция, лоша хигиена и липса на храна. Нещо повече, че майките често не са имали достатъчно знания за това как да се грижат правилно за децата.

Раждането също беше рисков процес. Жените са починали от инфекциозни заболявания като сепсис (следродилна треска), пневмококова инфекция и перитонит. Причините са различни: лекарите са използвали за докосване на рани с мръсни ръце или нестерилни инструменти, например.

"Естественото раждане подмладява тялото и това е причината жените да не страдат от онкологични заболявания."

Хората винаги са страдали от онкологични заболявания. Ранните симптоми на рака се срещат още при древните египетски мумии. През втората половина на 19 век учените се научават да диагностицират и лекуват рак на гърдата. Опитите не винаги са успешни и само жителите на града имаха възможност да опитат този метод на лечение.

В провинцията медицината не е добре развита и повечето болести изобщо не са диагностицирани. Поради честото раждане, липсата на храна и упоритата работа жените страдат от пролапс на матката. Инфекциозните заболявания също са често срещани като едра шарка, туберкулоза, дизентерия, морбили, холера и тиф.

"Жените не работеха, бяха домакини, тъй като беше по-лесно."

Феминистките лишиха жените от възможността да останат у дома си, да приготвят супи за съпрузите си и да се грижат за децата си. Сега жените са принудени да работят както мъжете. Този мит е активно представен в книги, филми.

Всъщност жените, които живеели в градовете, работели във фабрики, били учители, медицински сестри и секретари. В текстилната промишленост работят предимно жени и деца и заплатите им са по-ниски от тези на мъжете. Няколко дни преди раждането на дете, на жена и е  разрешено да си вземе отпуск по майчинство.

В провинцията ситуацията е малко по-различна. На следващия ден, след раждането на дете, една жена трябва да се грижи за всички домакински задължения като рязане на дърва и да пече хляб, и започне да работи в полето след няколко дни. Жените взимат бебетата си с тях или ги оставят на  баби и дядовци или по-големи братя и сестри.

Няма разлика между работата на мъжете и жените. Има само 2 ограничения: на жените не беше позволено да яздят кон или да работят в ковачница.

Жените също са отговорни за грижите за прането, готвенето и почистването на къщата, докато мъжете изобщо не са участвали в тези процеси.

"Жените кърмят деца до 3 години и са добри майки."

Майчинството бе главно задължение на жената. През 1919 г. са разработени първите закони, насочени към защита на жените преди и след раждането. По правило след отпуск по майчинство жената се връща на работа. Братята и сестрите, бабите и дядовците и други роднини се грижат за детето. В градовете имаше възможност да заведе дете в специализирана институция (предшественик на детската градина).

В селата в Източна Европа жените трябваше да се върнат на работа веднага след раждането на децата. Олга Семенова Тян-Шанская пише в книгата си:

- Едно дете прекарва часове плачейки. За да ги накарат да спрат да плачат, на бебето се предлага печен картоф, ябълка, краставица и т.н. Разбира се, картофите или краставиците бяха покрити с прах и мръсотия, а детето я изяде и пиеше вода от свиня. Понякога децата ядат пръст“.

"Всички са яли здравословна храна и бяха в безопасност."

В началото на 20-ти век продължителността на живота в Европа беше 31 години, но през 60-те години нивото беше увеличено 2 пъти. Висока смъртност е често срещана сред децата под 5 години. Липсата на храна засяга много здравето на децата и жените.

Гладът беше един от най-трудните проблеми на 20-ти век. Около 70 милиона души умират от глад (повечето от тях бяха жители на селските райони). Така гладът в Германия уби повече от 500 000 души.

Храната е по-естествена, но хората страдат от недостиг на витамини и минерали, поради което учените се опитват да разработят витаминни добавки за решаване на проблема с авитаминозите.

„Урбанизацията освобождава жените от домашните задължения“.

Да, преместването в градовете улеснява живота на жените, но те не се освобождават от домашните си задължения, а мъжете често не им помагаха.

В началото на 20-те години жените изразходват около 95% от свободното си време за домакинска работа, а за 55 години те трябва да изразходват 58% от свободното си време за готвене, пране и т.н.

Въпреки че в съвременния свят всички различия между половете са пренебрегнати, жените продължават да носят 60% от всички домакински задължения. Средно мъжете прекарват по 15 минути в домакинска работа всеки ден, докато жените прекарват 45 минути, но разликата се стеснява.

Редактор: Илияна Кръстева

Източник: brightside.me 

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлПсихологияСпортСнимкиЛюбопитноЗдравни съвети