Начало Лайфстайл За свободното време Култура и изкуство Кутията на Пандора всъщност не е кутия, а керамично гърне

Кутията на Пандора всъщност не е кутия, а керамично гърне

Кутията на Пандора всъщност не е кутия, а керамично гърне - изображение

В съвременната реч "да отворим кутията на Пандора" е често употребявана метафора, с която се означава невинно действие с тежки и обикновено отрицателни последствия. Въпреки това повечето хора използват фразата, без да знаят истинската история, която стои в основата на гръцкия мит. Според класическата гръцка митология Пандора е първата жена на земята, а "кутията" всъщност представлявала огромно керамично гърне, в което били затворени всички злини на света.

Митът за отварянето на кутията/гърнето и самото създаване на Пандора, е записан в творбата на Хезиод  "Дела и дни".

                              Гръцки питос

Гръцки питос

Зевс наредил на Хефест да създаде Пандора и той изпълнил заповедта, използвайки за целта вода и земя. Пандора е първата жена на планетата и боговете я дарили пребогато. Афродита й дала красота, Аполон – музикален талант, Хермес – говор, а Атина – дрехи.

Когато Прометей откраднал огъня от небесата, Зевс му отмъстил, като показал на брат му Епимет Пандора, дарявайки й огромното гърне. То съдържало всички злини на Земята, но глупавата и любопитна Пандора го отворила и ги пуснала да се скитат по света. Тя се опитала да го затвори, но всички злини вече били излезли. В буркана останала само Елпис – надеждата (като на гръцки думата означава още и очакване).

            Пиксида

Атическа червенофигурна пиксида

Думата, използвана в текста на Хезиод, е "питос" – огромен керамичен съд за съхранение на различни продукти като вино, зехтин, зърно и т. н. Те били използвани и за погребване на хора или кремираните им останки.

Когато хуманистът Еразмус Ротердамски, живял през XVI век, превежда разказа за Пандора на латински, той обърква  думата "pythos" с гръцката думата "pyxis", която означава кутия. По този начин историята става известна като "Кутията на Пандора", вместо "Питосът на Пандора".

източник: thevintagenews.com

по статията работи: Величка Мартинова

4.5, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлЛюбопитноСпортПсихологияСнимкиЗдравни съвети