Начало Лайфстайл За свободното време Любопитно и забавно 13 удивителни факти, които изглеждат фалшиви на пръв поглед

13 удивителни факти, които изглеждат фалшиви на пръв поглед

13 удивителни факти, които изглеждат фалшиви на пръв поглед - изображение

Оксфордският университет е по-стар от империята на Ацтеките

Оксфордския университет

Първите ученици пристигат в Оксфорд през 1096 г., докато Теночтитлан ( градът се е намирал на мястото на съвременния град Мексико) - столица на държавата на ацтеките е основана през 1325 г. Това означава, че университетът е с 200 години по-голям.

Обетът със свързването на малките ни пръсти е взаимстван от ритуал в Япония

малки пръсти

Когато обещаваме нещо ние свързваме малките си пръсти . Този, който наруши обета, трябва да отреже малкия си пръст. Жестът първоначално идва от Япония. Когато правят обещание, децата свързват малките си пръсти и казват някакво обещание, различно във всяка култура. Но в действителност, по време на период от развитието на Япония, който се казва Едо (1603-1868), разбойниците извършват ритуал, в който отрязват малките си пръсти, за да докажат лоялността си. Много по-късно тази традиция се превръща в игра.

На Земята се падат повече от 1,6 милиона мравки на човек

Мирмеколозите в световен мащаб откриват, че на Земята живеят 1-10 квадрилиона мравки. Това означава, че има повече от 1 милион от тези насекоми за всеки човек и тяхната обща маса е почти същата като тази на човечеството.

мравки

Фламингото в световен мащаб: Повече изкуствени, отколкото живи животни

фламинго

Фламингото е рядка птица, но е толкова красива, че много хора искат да я видят в задния двор на къщата си. Учени установяват, че в световен мащаб има няколко пъти повече изкуствени фламинги, отколкото има живи. По последни данни живите са около 2-3 милиона, докато броят на техните „пластични колеги“ достига почти милиард.

Пирозом - кухи 100 - футови червеи, които живеят в океана

морско създание

Това са редки морски създания, които живеят в океана. Пирозомът прилича на гигантски прозрачен и кух червей, но всъщност се състои от хиляди организми, които блестят и се размножават. Смята се, че те могат да достигнат  до размерите на син кит.

Митридат VI не е могъл да се отрови, защото е бил имунизиран срещу отрови

цар

След загубите в битките Митридат VI (цар на Понт) се опитва да се самоубие с отрова. Опитът му е неуспешен, защото той има имунитет към различни отрови. Той  го придобива от пиене на малки дози, от всички познати му отрови през целия му живот, като превантивна мярка да се предпази от покушение.

Живот в пълна тъмнина: 36 часа активност, 12 часа сън

живот в тъмнина

Френският спелеолог Мишел Сифре провежда няколко проучвания по въпроса.
Той живее в специално оборудван бункер без светлина, постоянна температура, влажност и абсолютна тишина. Той прекарва няколко месеца по този начин. Резултатите показват, че неговият режим се променя: той  изсчислява, че се нуждае от 36 часа активност и 12 часа сън. По-късно ученият провежда подобни експерименти с доброволци в една пещера - със същия резултат.

 

Космическият костюм на Нийл Армстронг е направен във фабрика за сутиен

Нийл Армстронг

Малцина знаят, че космическият костюм на първия човек на Луната е изработен във фабрика, която произвежда сутиени и бельо в Доувър, Делхи.

Коалата е единственото животно с уникален пръстов отпечатък, като хората

коала

Професор от университета в Аделаида доказва, че няма разлика между отпечатъците на коалата и хората. Дори и микроскопският скенер не може да ги различи. Така се оказва, че коалата е единственото животно, което има уникален пръстов отпечатък.

Повърхностната площ на Русия е по-голяма от тази на Плутон

Плутон

Площта на Русия е 17,098,246 кв. км .; Площта на Плутон е 16,650,000 кв. км.

Първото нещо, което всяка маймуна прави, ако се разпознае в огледалото, е да провери дали половите й органи са на мястото си

маймуна

Невробиолозите от Шанхай провеждат експеримент, при който десетки примати седят пред огледалото и виждат своите реакции в отражението. Първоначално нищо не се случва, но, когато маймуните осъзнават, че виждат собственото си отражение, първото нещо, което правят, е да проверят дали половите им органи са на мястото си.

Делфините могат да запаметяват и разпознават гласове за цял живот

делфини

Всеки делфин има свое собствено име и отговаря на сигнал, който помни още от детството си. Този звук се запазва в съзнанието на делфина за цял живот. Известно е, че делфините могат да разпознават сигналите на близките си. Хората разпознават този, който е на отсрещната линия на телефона, по глас, така че ако делфините могат да говорят по телефона, те щяха да познаят кой стои зад слушалката.

Може да оцелеете при атака на акула, като останете неподвижни

акула

Опитите да плувате в подобна ситуация няма да бъдат много успешни. Ако видите акула не се панирайте, а останете спокойни и неподвижни. Следете акулата. След като премине покрай вас, опитайте се да намерите изход от водата.

 източник: brightside.me 

 по статията работи: Илияна Стоянова

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлСнимкиПсихологияЛюбопитноИсторияРецепти