Начало Лайфстайл За свободното време Любопитно и забавно 15 прости и очевидни факта, които могат да ви бъдат полезни - част 1

15 прости и очевидни факта, които могат да ви бъдат полезни - част 1

15 прости и очевидни факта, които могат да ви бъдат полезни - част 1 - изображение

Светът около нас е невероятен и разнообразен. Разбира се, невъзможно е да знаем всичко за него, но някои неща са толкова очевидни, че понякога трябва да чувстваме малко срам от това, че не ги познаваме.
Представяме ви 15 прости и очевидни факти, които могат да бъдат от полза във вашия живот. Те абсолютно заслужават да бъдат по-широко известни.

Хипотермията не причинява настинка

настинка

Какво мислим: Студено ви е, ако сте били изложени твърде дълго на ниски температури.


Реалността: Това, което наричаме "обикновена настинка" е вирусна инфекция. Това означава, че тя е причинена от вирус - не от времето - предаван от болен човек на здрав човек. Студеното време обаче може да се отрази благоприятно за вируса. Според изследванията, ниските температури водят до рязък спад на антивирусните сигнали, които се излъчват от имунната система. 

Изразът "страни от Третия свят" няма нищо общо с бедността и изостаналостта на страната

Третия свят

Какво мислим: Терминът "Трети свят" се отнася за бедни и изостанали страни.

Реалност: След Втората световна война светът се разцепва на три големи геополитически блока. Блокът на демократичните държави в американската сфера на влияние става известен като "Първия свят" ( САЩ, Западна Европа, Япония, Австралия) . Източният блок на социалистическите държави е "Вторият свят"( Съветски съюз). Останалите страни са тези, които по-никакъв начин не заемат страна по време на Студената война( Африка, Среден Изток, Латинска Америка, Азия) се считат за държави от "Третия свят".

Хамелеоните не променят цвета си, за да се слеят сред обкръжаващата ги среда

хамелеон

Какво мислим: Хамелеоните променят цвета си, когато са в опасност, за да се слеят с околните и да станат невидими.

Реалност: Промяната в цвета на кожата на това животно се дължи на емоционалното и физиологичното му състояние. Това е и оригинален начин за комуникация с техния вид. Светлината и температурата също играят роля в това как хамелеоните изглеждат.

Дезодорант и антиперспирант не са едно и също нещо

дезодорант

Какво мислим: "Дезодорант" и "антиперспирант" са синоними, които действат по един и същи начин и имат една и съща цел.

Реалността: Нашата пот няма собствен аромат. Той само мирише на бактериите, които живеят на кожата ни. Антиперспирантите се правят, за да се справят с потта, докато дезодорантите само се борят с миризмата. Дезодорантът се класифицира като козметичен продукт, докато антиперспирантът се счита за лекарство, тъй като той за известно време променя функцията на кожата и потиска потока на потта.

Патиците не трябва да се хранят с хляб

патици

Какво мислим: Много хубаво е да седнете на брега през хубав, слънчев ден и да храните патиците с трохи за хляб.

Реалността: Тази храна е нездравословна и дори опасна за патици. Птиците харесват вкуса на хляба. Те пълнят стомасите си с трохи, без да оставят място за нещо наистина полезно. Тази диета причинява деформация на крилото, известна като "ангелско крило" или "крило на самолета".

Малките ръбове на бутоните "F" и "J" са поставени, за да ви помогнат да намерите оптималната позиция за писане

клавиши

Какво мислим: Какви са тези ръбчета на 'F" и "J" бутоните? Може би да ориентират незрящите как да пишат?

Реалност: Когато пишем , нашите пръсти покриват бутоните A, S, D и F (лявата ръка) и J, K и L (дясна ръка). Ръбовете ви помагат да поставите ръцете си правилно, без да се вглеждате в клавиатурата.

Рибите не трябва да се държат в кръгли аквариуми

риби

Какво мислим: Кръгъл аквариум със златна рибка е отлична декорация у дома и често можем да го видим по филми и картини.

Реалност: Кръглите аквариуми са изключително вредни. В тях няма необходимото място за филтър, и водата бързо се замърсява. Освен това, промяната на водата е много стресираща за рибата. Няма място за нагревател, поради което има големи температурни разлики. Площта на водната повърхност е малка, което означава недостиг на кислород вътре. И това дори не е пълният списък на аргументите срещу този тип аквариум.

Вижте втората част на статията ТУК

източник: brightside.me

по статията работи: Илияна Стоянова

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлСнимкиПсихологияРецептиЛюбопитноИстория