Начало Лайфстайл За свободното време Живот и Ум 12 странни неща, които хората в миналото са смятали за полезни - част 1

12 странни неща, които хората в миналото са смятали за полезни - част 1

12 странни неща, които хората в миналото са смятали за полезни  - част 1 - изображение

Ако мислите, че хората са били по-малко ексцентрични в миналото, отколкото са днес, то ще трябва да ви разочароваме. Почти сме убедени, че ще промените мнението си, след като прочетете тази статия.


Представяме ви 11 странни неща, които хората в миналото са смятали за полезни. Разбрахме, че в края на краищата не сме толкова странни.


Първи и втори сън

първи и втори сън


Европейците, които са живели през Средновековието, практикували това, което сега ние наричаме двуфазен сън. Първият сън, през онези години, започва при залез слънце и продължава до полунощ. Тогава хората се събуждат и остават будни около 2-3 часа. Едни използват това време, за да се молят или четат, а други го прекарват със семейството или съседите си. Така постепенно идва и времето за втория сън, който продължава до изгрев слънце.

Живи аларми

живи аларми


„Кnocker-upperе“ е професия, която съществува от средата на XVIII век до 50-те години. Хората, които я практикували трябвало да събуждат работещите, които стават рано сутрин. Те са използвали пръчка, с която чукали на прозорците на клиентите си. Остава въпросът: Кой е събуждал „knocker-upperе“? Изследователи твърдят, че тези хора не са си лягали, преди да приключат с работата си.

Рокли за момчета

рокли за момчета

От XVI век до около 1920 г. е било прието малките момчетата да носят рокли докато навършат определена възраст (4-8 години). Една от причините е високата цена на дрехите по онова време. Постепенно това се превръща в традиция, която не заобикаля дори кралските семейства. На тази снимка е Алексей, син на руския император Николай II, който е облечен в рокля, подобна на тази, носена от сестрите му.

Чопини

чопини

Чопините, известни също като „zoccoli“ или “ pianelle“, са вид платформа за обувки с височина до 50 см. Те са били страшно неудобни и поради тази причина дамите, които са ги носили са били придружавани. Подобен вид обувки предоставяли възможността да се подчертае високият обществен статус на дадена особа, както и да не се цапат роклите и краката от мръсотията на градската среда. Те са носени, както от кралски особи, така и от простолюдието.

„Кръвопускане“ срещу всички болести

кръвопускане

Този режим на лечение е бил популярен до началото на XX век. „Bloodletting“( представлява отнемане на определено количество кръв от организма на пациента, за да се лекуват или предотвратят определени състояния и болести). Лекарите са го използвали за лечение на всякакви заболявания. Но, често тази техника е причинявала повече вреда, отколкото полза, отслабвайки още повече пациента.

Лоша хигиена

лоша хигиена

В някои средновековни държави хората са смятали, че водата причинява болести .Тези вярвания са споделяни дори от владетели. Исабела I Кастилска ( кралица на Кастилия и Леон) била горда от факта, че се е къпала само два пъти през целия си живот. По време на едно събиране кавалер от кралския двор и направил коментар по повод мръсните и ръце и нокти, а кралицата му отговорила гордо "О, ако само видите краката ми!"

Вижте втората част на статията ТУК

източник: brithside.com

по статията работи: Илияна Стоянова

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлПсихологияСнимкиИсторияЛюбопитно