Начало Лайфстайл За свободното време Любопитно и забавно Забавните игри от миналото, които изглеждат абсурдни днес

Забавните игри от миналото, които изглеждат абсурдни днес

Забавните игри от миналото, които изглеждат абсурдни днес - изображение

Сигурно си мислите, че в миналото хората са скучаели, но тази статия доказва точно обратното.

Както аристократите, така и селяните винаги са били готови за забавления, а техните начини за игра не винаги са били толкова хуманни и безопасни.

Ето кои са забавните дейности, с които предишните поколения разнообразяват дните си. Много от тях все още съществуват днес в леко променени форми, докато други изчезват напълно.

Настолни игри

Първите настолни игри датират от древни времена още от Древен Египет. Senet е една от най-старите игри в света с пионки. Детайлите на правилата са неизвестни, но очевидно е игра за двама души – нещо като съвременния шах.

Според легендите Senet е измислена от богът на мъдростта Тот, който предизвиквал Консу, бог на Луната и по този начин печели допълнителни дни към годината.

Гладиаторски битки

Всички сме наясно с тези кървави публични битки. Но малцина от нас знаят, че не само мъжете се бият помежду си - между гладиаторите е имало и жени. Обикновено те се възприемали като „фалшиви“, които били предимно артисти, а не истински бойци, за забавление, а не за истински битки.

Смъртоносните битки са толкова популярни, че всички опити да ги забранят се провалят до 404 година, когато християнският свещеник от Изтока, Телемах, се опитва да прекрати битката между гладиаторите. Това действие му коства живота - той е убит с камъни от гневната тълпа. След този случай император Хонорий е толкова впечатлен от саможертвата на монаха, че завинаги забранява гладиаторските битки.
Версия на ролката на обръча беше популярна в Древна Гърция и нейните многобройни вариации също бяха широко разпространени в много части на света, включително Европа, Китай, Америка и Африка.

Дърпане на пръчка

Играта за дърпане на пръчка е общо хоби в Европа през XIII-XIV век. Два са различните варианти.
В първия, дървената пръчка служи като бариера между двама участници. Победител е този, който успее да накара другия да падне на колене.

При втория вариант, участниците се опитват да издърпат противника като и двамата се държат за дървената пръчка. Днес тази игра е известна като Mas-wrestling и е спорт Якут.

Френологични сесии

Френологията, псевдонаука, според която по формата на черепните кости може да се съди за проявата на сложни психически качества.

Френологията обаче е широко популярно движение в периода от 50-те до 90-те. Благодарение на популярността й се появяват много пътуващи фаролози, които винаги привличат голямо внимание сред хора, които бяха уверени, че френологията би могла да осигури биологично обяснение на умствените процеси.

"Гигантски стъпки"

Въпреки че е доста опасен, този тип развлечения е много популярен сред младите хора в САЩ и предреволюционната Русия. "Гигантски стъпки" представлява пост с подвижен пръстен на върха, към който бяха закрепени няколко въжета. Играчите хванаха въжетата, изтичаха и заобиколиха пост.
Понякога строителството беше толкова голямо, че децата направиха наистина огромни "стъпки" и ако даден играч падне от него, е възможно да бъде сериозно ранен.

Спектакли с хора с увреждания, които са наричани чудовища

Предишните поколения обожавали да наблюдават хора с физически увреждания.
Тези представления представляват голямо предимство за техните участници - чудовищата могат да спечелят много пари, като демонстрират своите дефекти във всеки ъгъл на света. Например Джулия Пастрана от Мексико е много популярен изпълнител и певец през 19 век.

Бебешка изложба

Това странно шоу не изглежда скандално за родителите, защото им помага да се спаси животът на бебетата им. Целта му беше да привлече масовото внимание, тъй като през това време болниците не са били оборудвани със специални инкубатори за бебета за лечението на бебета.
По тази причина родителите трябва да вземат решителни мерки за популяризиране на необходимото оборудване. Хората биха посетили изложбата на бебета в стъклени кутии с голям интерес, а натрупаните средства са изразходвани за медицинските заплати и модернизацията на инкубаторите.
В резултат на това бяха спасени хиляди животи и всеки дом за майчинство получи собствените си инкубатори за кърмачета.

Шоуто „живо момиче без глава“

Това нестандартно шоу се появява в САЩ и Европа в края на 30-те години на миналия век. Тези жени бяха известни като Олга, Тина и Мадмоазел Ивет. "Лекарите" се опитват да убедят публиката, че дамите губят главите си след злополука, но все още могат да се движат с помощта на необясними технологии.
Очевидно тези момичета имат свои собствени глави на правилното място и илюзията за тяхното отсъствие е създадена с огледала и определен ъгъл.

Телефонни кабини

Необичайна тенденция се появява през 50-те години на ХХ век по целия свят: младите хора се опитват да се напъхат един след друг в телефонни кабини, докато не остане никакво място. Те правят същото и с коли - например с малък Volkswagen Beetle. Трудно е да се каже откъде идва тази прищявка, но участниците истински се забавляват.

Редактор: Илияна Кръстева

Източник: brightside.me 

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСнимкиСоциални грижиЛайфстайлЛюбопитноЗдравни съветиПсихологияСпортНовини