Начало Лайфстайл За свободното време Любопитно и забавно 10 необичайни професии от миналото, които вече не съществуват – част 2

10 необичайни професии от миналото, които вече не съществуват – част 2

10 необичайни професии от миналото, които вече не съществуват – част 2 - изображение

Всяко време си има своите особени професии, като един ден те изчезват, а на тяхно място се появяват нови. Това се случва заради напредъка на технологиите или по-други причини.

Представяме ви 10 професии от миналото, които може и да ви изглеждат налудничави, но те са била част от ежедневието на предците ни.

Работници, които перат с урина

перачи

Римляните използвали урина, за да изпират дрехите си. Перачите, които са се занимавали с тази дейност, поставят дрехите във вана и ги пълнят с урина, която събират от тоалетните. След това друг човек влиза във ваната и тъпче дрехите, за да се премахнат петната и мръсотията.

Събирачи на пиявици

събирачи на пиявици

В миналото пиявиците са били полезна стока, защото изсмукващите кръвта същества се използвали за редица заболявания – от главоболие до истерия. Хората, които се занимавали със събирането им през онези години, използвали себе си като примамка, за да ги улавят. Тази работа била сезонна и недобре платена, а събирачите често страдали от загуба на кръв и инфекции.

Изкупителна жертва

изкупителна жертва

"Whipping boy" са непълнолетни момчета, които били назначавани, за да понасят наказанията, наложени на принца, в случаите когато той е непослушен, не си пише домашните и т.н. Децата растват заедно с наследника, получават образование заедно с него и завързват приятелски отношения. Kогато непослушният принц видел как приятелят му страда заради него, той осъзнавал, че всяко негово прегрешение винаги ще рефлектира върху него. През онези векове кралските деца се смятали за "богоизбрани" и не било разрешено на възпитателите да ги удрят. Единствено и само родителите можели да наказват наследниците си.

Събирачи на кегли

събирачи на кегли

За тази нископлатена ръчна работа се изисква човек, който да подрежда кеглите, да маха падналите и да връща боулинг топките на играчите. След изобретяването на автоматична машина за тези дейности, тази длъжност спира да бъде необходима.

Хора компютри

компютри

Не, не искаме да ви кажем, че компютрите изведнъж са остарели. През 17-ти век терминът "компютър" означава буквално човек, който изпълнява рутинни калкулации с технически или научни цели. Работата на "компютрите хора" е да се обработят, изчислят и анализират ръчно данните, а по-късно с помощта на механични калкулатори. Повечето служители били жени с доста добри познания по математика.

Вижте първата част ТУК

Източник: brightside.me

По статията работи: Илияна Стоянова

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлСоциални грижиТестовеСнимкиОбразованиеОрганизацииЛюбопитноНормативни актовеНовиниЗаведенияИсторияСпециалистиЗдравни съвети