Начало Лайфстайл За свободното време Култура и изкуство 12 истински истории, които вдъхновяват сценаристите от филмите на ужасите – част 1

12 истински истории, които вдъхновяват сценаристите от филмите на ужасите – част 1

12 истински истории, които вдъхновяват сценаристите от филмите на ужасите – част 1 - изображение

Понякога реалният живот може да бъде по-впечатляващ от който и да е холивудски блокбастър, а същото се отнася и за ужасите - сценаристите често са вдъхновени от събитията, които всъщност са се случили.

Представяме ви 12 ужасяващи истории, които дават основа за много филми.

Екзорсизъм – "Монахинята"

Монахинята

Истинската история: През 2005 г. свещеник в румънския православен манастир "Танаку" в Румъния, на име Даниел Петре Корогеану, убива млад енориаш. Според свещеника жената е била обладана от Сатана, защото понякога се държала странно: тя се смеела шумно и крещяла. Така той и други монахини решават, че е необходимо да се проведе екзорзисъм. Жената не оцелява, а по-късно става ясно, че жертвата страда от шизофрения. Свещеникът и монахините са признати за виновни  от съда и дълго време са затворени, но не признават вината си.

Филм: Действието се развива в Румъния през 1952 г. В забравено абатство една монахиня изчезва, а друга се самоубива. Ватикана изпраща свещеник и млада монахиня, за да разследват случая. Но един събуден демон ги чака и те са принудени да се борят с него, за да оцелеят.

Дани Ролинг, Изкормвачът от Гейнсвил - "Писък 2"

Психо 2

Истинската история: През 1990 г. в САЩ са извършени няколко жестоки убийства. Петима студенти са убити в общежитие в Гейнсвил, Флорида. Полицията не може да хване убиеца дълго време – хитър и ловък той се измъква. Година по-късно полицията успява да го открие – сервитьорът Даниел Харолд Ролиндж. Той е осъден на смърт, въпреки че страда от психическо разстройство.

Филмът: Младо момиче и нейните съученици стават жертви на мистериозен убиец, който носи маска. Убиецът успява да избяга от полицията и тероризира жертвите.

"Харизматичният убиец" Тед Бънди - "Мълчанието на агнетата"

Мълчанието на агнетата

Истинската история: Тед Бънди получава прякора "чаровният убиец", защото успява да очарова жертвите си. Той е един от най-известните серийни убийци в САЩ. Бънди се среща с жени на обществени места, имитиращ травма или представящ се като служител на правителствена служба.

Бънди е бил много странна личност. Полицията го арестува няколко пъти, но той успява да докаже своята невинност и извършва нови престъпления. Той дори се жени между съдебните процеси и има дъщеря. Убиецът обича да дава интервюта и се радва на славата си. Въпреки всичките си опити, той е осъден на смърт. Около 30 души са негови жертви.

Филмът: Луд маниак отвлича и убива жени в Средния Запад, САЩ. Млад агент на ФБР, на име Кларис Старлинг, разследва случая. Когато полицията разбира, че всички престъпления са извършени от един и същ човек, те търсят помощ от, Ханибал Лектър – опитен психистър, излежаващ присъда за серия брутални убийства.

 

Ед Гийн - "Тексаско клане" и "Психо"

Тексаско клане и Психо

Истинската история: Ед Гийн е сериен убиец и осквернител на гробове. Той става герой в популярната култура и често се споменава във филми, музика, литература.

Той прекарва детството си със садистичен баща, който е алкохолик и религиозна и обсебваща майка. Къщата на Гийн се превръща в арена за много ужасяващи убийства. След като убиецът е арестуван, къщата е изгорена до основи - смята се, че местните жители са я запалили. Ед Гийн не отива в затвора, тъй като е обявен за невменяем. Той живее дълго и умира в психиатрична болница от рак.

Филмът: В трилъра на Алфред Хичкок - "Психо", младо момиче е принудено да се бори с мистериозен маниак. Убиецът, както и Ед Гийн, имат трудна връзка с майка си: убива млади жени, защото някакъв глас в главата му го принуждава да го прави. В "Тексаско клане", маниак живее сам в отдалечена ферма и тероризира целия квартал.

Дисоциативно личностно разстройство на Били Милиган – "На парчета"

На парчета

Истинската история: Били Милиган е може би най-известният човек с множество нарушения на личността. В главата му живеят 24 личности, които не съжителстват мирно. Хората, които са в главата му, го карат да върши различни престъпления - насилие, грабеж и злоупотреба с наркотици.

Детството на Милиган е много трудно: неговият пастрок е жесток към него, което води до неговото Дисоциативно личностно разстройство. Милиган е изправен пред съда два пъти, но в края на краищата съдът постановява, че е луд и той е изпратен в психиатрична болница, където прекара 10 години. Независимо от лечението, Милиган не успява да контролира всичките личности до края на живота си. 

Филмът: Две ученички са отвлечени през деня от паркинг. След известно време момичетата се намират в заключено пространство с човек, който ги запознава с различните си личности.

 

Оливър Сакс – "Пробуждане"

Пробуждане

Истинската история: Оливър Сакс е известен невролог и талантлив писател "Пробуждане" е автобиографичен роман, който включва интересни случаи от лекарската му практика. Младият лекар лекува хора, страдащи от летаргичен енцефалит. Пациентите, които оцеляват от инфекцията, губят способността си да се движат и говорят и страдат от кататония ( форма на шизофрения). Сакс инжектира пациентите с експериментално лекарство, наречено L-DOPA, на свой собствен риск и здравословното им състояние се подобрява.

Филмът: Младият и срамежлив лекар Малкълм Сайър, започва да работи в болница с пациенти, страдащи от летаргичен енцефалит. Някои от тях не са се движат или комуникират с външния свят в продължение на десетилетия. Сайър се опитва да разбере причините за болестта и избира Ленард Лоу (Робърт Де Ниро) като първи пациент, който е бил "замразен" в продължение на 30 години. "Пробуждането" на първия му пациент вдъхновява лекар и той дава експериментално лекарство и на други хора.

Виж втора част на статията ТУК

Редактор: Илияна Кръстева

Източник: brightside.me

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлСнимкиЛюбопитноНовиниСоциални грижиСпорт