Начало Лайфстайл За свободното време Любопитно и забавно 10 фалшиви фактa, в които все още вярваме – част 2

10 фалшиви фактa, в които все още вярваме – част 2

10 фалшиви фактa, в които все още вярваме – част 2 - изображение

Живеем в епоха на "информационна експлозия". Размерът на различната информация в света се увеличава със скоростта на лавина, която се срива от върха. Понякога изглежда, че този процес ще бъде безкраен. Но това не е всичко - при придобиването на нови знания се променя и картината на света. Компасът вече не сочи север, хлебарките не оцеляват в ядрена война, а синият кит губи титлата си като най-голямото създание на Земята.

Представяме ви 10 фалшиви фактa, в които все още вярваме. Вероятно никога не сте се съмнявали в някои от тях досега. Както и да е, тези факти се оказаха митове. Ето кои са те.

Лейди Годайва обикаля из града напълно гола, за да накара съпруга си да намали данъците

лейди Годайва

Според легендата лейди Годайва моли съпруга си граф Леофрик да намали данъците за жителите на английския град Ковънтри през 1040 г. Той се съгласява но при едно условие: жена му да язди кон в града, докато е гола. Той е бил сигурен, че тя не би се осмелила, но жената го прави за жителите на града.

В края на 13- ти век крал Едуард I решава да разбере истината за тази история и нарежда да се разгледат всички документи от тази епоха. Оказва се, че някои данъци наистина са премахнати в Ковънтри през 1057 г., но това се случило 17 години след язденето с кон на лейди Годайва. Освен това първото споменаване на смелото дело на лейди Годайва се появява повече от 100 години след смъртта й.

Черно-бялята козина на зебрите е защита от хищниците

зебри

Биолозите години наред се опитват да си отговорят на въпроса защо зебрите имат черно-бели ивици.
Според едните, ивицата помага на хищници по време на атака и прави зебрата по-малко видима в околната среда. Според друго, всяка зебра има уникален цвят и модел, който помага да се разпознават помежду си. Според трети насекомите ги хапят по-малко.

Учените от Калифорнийския университет провеждат проучване, за да открият връзката между цветовете на зебрите и тяхното местообитание. Оказва се, че колкото по-висока е средната температура, толкова по-ярки и по-широки са черните ивици. В същото време, тяхното оцветяване става слабо в по-студените места. Причината е, че черно-белите ивици се нагряват по различен начин. Така че променящите се черни и бели ивици по кожата на зебрата им помагат с терморегулация.

Египетските пирамиди са най-големите в света

Всички си спомнят, че в училище ни казват, че най-голямата пирамида се намира в Египет и се нарича Великата пирамида в Гиза. Може би това е най-голямата сред египетските пирамиди, но в света има по-големи пирамидни конструкции.

Най-голямата пирамида на нашата планета е построена в Мексико. Нарича се Великата пирамида "Чолула", което означава "планина от ръка" и надхвърля размера на Голямата пирамида в Гиза в обема си почти два пъти.

Компасът винаги сочи към Северния полюс

Може ли да има съмнение относно факта, че една от стрелките на компаса винаги сочи на север? И като казваме на север, имаме предвид Северния полюс на Земята. В действителност това не е вярно. Магнитното поле на нашата планета не винаги има ориентация от север на юг, както и сега. То променя посоката си най-малко 100 пъти през последните 160 милиона години.

В резултат на това магнитните и географските полюси не съвпадат. Днес магнитният Северен полюс се намира на Boothia Peninsula - това е най-северната точка на Канада и стрелките на всички компаси са насочени към него.

  

Слоновете са единствените животни, които не могат да скачат

слонове

Вярно е, че възрастните слонове не могат да скачат въпреки факта, че те имат не само 4 крака, но и колене, сухожилията и мускули. Трудно е да се вдигне огромната маса на слона във въздуха. Той не може да вдигне всичките 4 фута от земята едновременно, защото един от краката им винаги трябва да остане на земята за баланс.

Но слоновете не са единствените животни, които не могат да скочат. Има и други бозайници, които също не могат да го направят, например, ленивец, хипопотами и носорози. 

Водката е измислена от Дмитрий Менделеев

Менделеев

Менделеев, великият руски химик, написва дисертация "Относно комбинациите от вода и алкохол" през 1865 г., но това няма нищо общо с водката. Химикът изследва промените в свойствата на водните разтвори на алкохол при различни концентрации и външни условия. Той не обръща специално внимание на разтвора с 40% алкохолно съдържание и вкусови качества.

Тази силна напитка е известна още преди раждането на Менделеев. Думата водка се споменава за първи път през 1405 г. в Полша. През 1819 г. Александър I на Русия подписва "Правилника за водката", който включва изисквания за приготвяне на тази напитка, както и възможни смесителни опции.

Вижте първа част на статията ТУК

Редактор: Илияна Кръстева

Източник: brightside.me

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлСнимкиПсихологияЛюбопитноИсторияРецепти