Начало Лайфстайл За свободното време Любопитно и забавно 10 фалшиви фактa, в които все още вярваме – част 1

10 фалшиви фактa, в които все още вярваме – част 1

10 фалшиви фактa, в които все още вярваме – част 1 - изображение

Живеем в епоха на "информационна експлозия". Размерът на различната информация в света се увеличава със скоростта на лавина, която се срива от върха. Понякога изглежда, че този процес ще бъде безкраен. Но това не е всичко - при придобиването на нови знания се променя и картината на света. Компасът вече не сочи север, хлебарките не оцеляват в ядрена война, а синият кит губи титлата си като най-голямото създание на Земята.

Представяме ви 10 фалшиви фактa, в които все още вярваме. Вероятно никога не сте се съмнявали в някои от тях досега. Както и да е, тези факти се оказаха митове. Ето кои са те.

Синият кит е най-голямото същество на Земята

син кит и гъба

Може би ви е казано в уроците по биология, че синият кит е абсолютен рекордьор сред най-големите същества, които някога са живели на Земята. Вярно е, че това е най-големият бозайник. Той може да достигне повече от 100 фута дължина, а сърцето на възрастен син кит тежи около един тон.

Но ако разгледаме всички живи същества, които обитават нашата планета, има нещо много по-голямо от синия кит. Това е гъба, наречена Armillaria ostoyae, която заема почти 4 квадратни километра в националната гора на Малхиър, Орегон. Тя получава името Oregon Monster, защото удушава корените на дърветата и води до тяхната смърт.

Хлебарките могат да оцелеят в ядрена война

хлебарки

Хлебарките са едни от най-издръжливите същества на земята. Те могат да останат без храна за дълго време и дори могат да живеят без главата си в продължение на 2 седмици. Изглежда, че дори не могат да бъдат заплашени от ядрена война.

Учените Мери Х. Рос и Д. Кохран обаче решават да проверят тази хипотеза през 1963 г., като проучват ефекта от радиацията върху хлебарките в лабораторни условия.

Оказва се, че хлебарките ще бъдат първите същества, които ще умрат в случай на ядрена катастрофа. В 6,400r. доза убити 93% от всички хлебарки. Разбира се, тази доза е повече от 10 пъти по-висока от дозата, която човек може да издържи (500г.), Но фактът, че тези гадни същества не са всемогъщи, ни дава известна надежда.

Простудата е най-разпространеното заболяване на Земята

простуда

Изглежда, че няма човек, който да е имунизиран да настине в студено време. Но има по-широко разпространено заболяване, което не зависи от климатичните условия. Говорим за проблеми с устните кухини. Те изглеждат безобидни, но  могат много да повлияят на здравето на хората.

Според обширен изследователски проект, ръководен от професор У. Марченес от университета "Кралица Мери" в Лондон, проблемите със зъбите могат да станат главоболие на съвременното общество. Оказва се, че 2,5 милиарда възрастни и 621 милиона деца в света се сблъскват с този проблем и това е добра причина за измиване на зъби и посещение на зъболекаря по-редовно.

Джордж Вашингтон е първият президент на Съединените щати. Или 15-тия?

президенти

Това е добре известен факт, че доларовата банкнота изобразява Джордж Вашингтон, първият президент на САЩ, успешен политик и участник в американската война за независимост. Но тази информация не съвпада, защото някои хора го наричат първият президент, а други го наричат 15-тия. Откъде идва това противоречие?

Декларацията за независимост на Съединените щати е приета през 1776 г., докато Джордж Вашингтон застава начело на страната на 30 април 1789 г. Тук възниква логичния въпрос: кой е управлявал страната от 1776 до 1789 г.? Някои източници цитират Пейтън Рандолф като първи президент.

Но трябва да отбележим, че Пейтън Рандолф бе на позиция "първият президент на Континенталния конгрес".

Вижте втора част на статията ТУК

Редактор: Илияна Кръстева

Източник: brightside.me

Още по темата:

5.0, 2 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлСнимкиПсихологияИсторияЛюбопитноРецепти