Начало Лайфстайл Аз и моето семейство Семейни ритуали и традиции 10 неща, които жените амиши не могат да правят, а ние да - част 1

10 неща, които жените амиши не могат да правят, а ние да - част 1

10 неща, които жените амиши не могат да правят, а ние да - част 1 - изображение

Общността на амишите има традиционно живее далеч от обичайния шум на живота, защото е посветена на изучаването на Библията, земеделието и обработката на собствена земя. Жените им носят рокли, които са покрити с престилки и характерни шапки. Мъжете и момчетата трябва да се обличат в костюми с тъмни цветове, защото вярват, че дрехите са начин да се разграничат от останалата част от света и да изразят своята ангажираност към вярата си.

Жените в тази общност живеят много различно от тези от останалата част на земята. Те спазват традиционната роля на жената - да се грижи за семейството и дома. Ето някои любопитни характеристики, които ги отличават от жените в съвременния свят.

Не е позволено да се прегръщат

Вероятно ще ви прозвучи шокиращо, но е вярно, че на жените не им е позволено да прегръщат партньорите си. Всъщност, те се насърчават да избягват физически контакт, преди сключването на брак, за да запазят девствеността си. Публичното демонстриране на привързаност е строго забранено за момичетата. Съществува традиция, наречена "обединяване", при която момчето моли момичето да изкара нощта в къщата му, а в леглото трябва да бъдат напълно облечени. Между тях има дървена дъска, която ги разделя през цялата нощ. Това е така, защото вярват в опознаването на другия без сексуални желания. Амишите могат да правят секс, само след като се оженят.

Те не могат да останат бездетни

Докато много от съвременните жени имат избор дали да родят деца или не, амишите нямат тази свобода. Длъжни са да имат много деца, които да помагат на семейството в традиционния бизнес. Според преброяването през 1980 г. при амишите се наблюдава два пъти по-висок процент деца, отколкото при останалите жени. С появяването си на бял свят детето вече има определена работа. Например малко момче се ражда и вече е представено като "малък дървар, който влиза в семейството на рибарите". За амишите е много важно да обуздаят децата си още от най-ранна възраст, така че да започнат да работят по полетата веднага, щом започнат да растат.

Не могат да използват интернет

О, да, това може да звучи наистина изненадващо за вас, но си представете, че нямате достъп до телефона си, до телевизора или интернет. Жените амиш не могат да използват никакви електронни устройства за никакви цели.

Те смятат това за губене на време. Дори мъжете не могат да притежават компютър или лаптоп, освен ако нямат собствен бизнес. Днес, когато повечето от нас не могат да си представят живота си без техника, амишите прекарват времето си единствено в грижата за семейството и децата. Просто си помислете за един ден, в който нямате право да използвате интернет, за да потърсите рецептата, която ви трябва, например.

Да си правят селфита

Колко селфита си правите само за един ден? Сигурни сме, че ако започнете да броите селфитата в смартфона си, ще има много. Но жените амиши нямат право да се отдават на подобни занимания от момента, в който бъдат кръстени в юношеските си години. Не им е разрешено да дават интервюта за медиите, а при изключение лицето им трябва да бъде замъглено. Позволено им е да се снимат единствено докато са малки, защото децата не трябва да спазват религиозните правила.

Жените амиши могат да бъдат заснети само на спонтанна снимка, което на някои места не се счита за фотография.

Да учат в колеж/университет

Докато много от нас мечтаят да изучават любимата си дисциплина в колежа, жените амиши са лишени от тази възможност. Въпреки че получават основно образование, не им е позволено да учат по-нагоре от 8-ми клас. Те вярват, че придобиването на висше образование може да подейства зле на децата. Висшето образование не е позволено дори и на момчетата, но те трябва да помагат на родителите си в традиционния бизнес на семейството. Например задължени са да съдействат на бащата в тази област, а момичетата да бъдат опора на майките в домакинската работа.

По статията работи: Елиза Трайкова

Източник: tapoos.com

Снимки: пак там

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлПсихологияИсторияЛюбопитноСоциални грижиАнкетиНовиниСнимкиБотаника