Начало Лайфстайл За свободното време Непозната земя Мистериите около мормонското бельо, познато като храмова одежда

Мистериите около мормонското бельо, познато като храмова одежда

Мистериите около мормонското бельо, познато като храмова одежда - изображение

Те не би трябвало да позволяват на никой да го види или да говори за него, но ако някога сте искали да научите за бельото на мормоните, значи сте на правилното място. Всички религии имат специфични церемонии, реликви и дрехи, считани за свещени. Те се използват с цел изобразяване и вдъхновяване на вярата на набожните. Колкото и странни да са тези елементи за някой външен човек, една конкретна дреха, типична за определена религия, е особено озадачаваща.

Храмовата одежда на Мормоните или одеждата на свещеното духовенство се носи под дрехите на възрастните членове на "Църквата на Исус Христос на светиите от последните дни" и е свещен символ на личната им отдаденост към Бог. В продължение на известно време одеждата е била мистерия за тези, които не са членове на организацията. Често реферирана като "мормонско бельо", дрехата е преднамерено изолирана от дискусията или скрита от погледа на всеки, който не би разбрал религиозната й значимост. Дори да не я носят, Мормоните не бива да позволяват дрехата да се озове на място, на което може да бъде видяна от външен човек.

"Бельото на мормоните" остава до голяма степен забулено в тайна преди самата църква да публикува видеоклип през 2014 г., в който накратко обяснява предназначението на храмовата одежда.

"Тъй като в интернет има малко или изцяло липсва точна информация по въпроса, църквата счита за важно да осигури този ресурс", коментира един от членовете й, Дейл Джоунс.

Мормонско бельо
Виждат се базисните характеристики на дрехата: цветът е бял, разделена е на две части, чиито форми се различават минимално спрямо това дали бельото е мъжко или женско. Съгласно църквата е дизайнът й е подобен на "този на обикновено скромно бельо".

Пълнолетните членове на църквата получават своите храмови одежди за първи път, когато положат свещен обет. По време на тази церемония са осъществени сериозни "уговорки" Бог - обещания за следване на 10-те заповеди и евангелието. След това се препоръчва носенето на одеждите денонощно, като се допускат някои изключения при участия в спортни и други мероприятия, при които дрехата би предизвикала неудобство. Необходимо е останалите дрехи изцяло да покриват одеждата, като това важи както за мъжете, така и за жените.

Каква е историята?

Храмова одеждаНе е изненада, че историята на храмовата одежда е сравнително неясна, но съгласно източниците дрехата дебютира през 1840 г., около времето на смъртта на основателя Джоузеф Смит (1844 г.). Облеклото остава непроменено до 1923 г., когато е "модернизирано" от Църквата като е скъсено в ръцете и краката. Храмовата одежда е била дълга, но не непременно бяла (това решение идва през 1893 г.) и е покивала ръцете, краката и торса.

От предната лява страна на дрехата е било изрязано "V", познато като компас, а от дясната буквата "L" - реферирана като квадрат.

Тълкуването на тези символи се различава до известна степен, но според основната хипотеза квадратът внушава прецизност при опазването на заветите, а знакът на компаса подсказва съхраняването на човешките ни страсти, по начина, предначертан от Бога. Знаците отсъстват от дрехите, изложени в клипа от 2014 г.

 

Защо я носят?

Основната идея е, че носенето на храмовата одежда е с цел напомняне на свещените завети на вярващите и в израз на скромността. По-подробните обяснения характеризират дрехата като "Божия броня", която помага на носителя да прогони духовната тъмнина и порочността, включително "атака срещу аморалността, престъпността, злоупотребата с вещества и други коварни влияния, които заплашват обществото."

По статията работи: Наталия Тотева

Източник: allthatsinteresting.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛайфстайлИсторияЛюбопитноНовиниАнкетиСнимкиСоциални грижиЗдравни съветиПроизводителиБотаника