Начало Лайфстайл За свободното време Любопитно и забавно 10 мита за оцеляване в дивата природа, които могат да ви убият – II част

10 мита за оцеляване в дивата природа, които могат да ви убият – II част

10 мита за оцеляване в дивата природа, които могат да ви убият – II част - изображение

Има нещо вълнуващо в идеята, че обикновен средностатистически човек може да оцелее сред дивата природа – например на самотен остров или в джунглата. Хората обожават риалити програми като "Сървайвър" или "Беър Грилс".

Но оцеляването при тежки природни условия изобщо не е толкова лесна или вълнуваща задача и определено няма да можете да се справите, ако разчитате само на наученото от телевизията или интернет. Вижте 10 мита за оцеляване, които могат да ви убият.

Мит: Всичко, което ядат животните, е безопасно и за хората

Птиците и катеричките се хранят с определени диви плодове и гъби, които са отровни за хората.

Мит: Ако някой е премръзнал, търкайте кожата му или го накарайте да вземе топла вана/душ

Търкането на увредената от студа кожа, може да я нарани, а горещата вода може да причини шок на организма на човек, който е премръзнал или страда от хипотермия. В подобни случаи трябва да го затоплите постепенно, за препоръчване с одеяла и шишета с топла вода, които да наредите около тялото му.

Мит: Ако ви нападне акула, ударете я по носа.

В редките случаи, когато акула нападне човек и се опита да го ухапе, трябва да се опитате да поставите някакъв плътен предмет между вас и животното. Ако не разполагате с подобни неща, опитайте се да й издерете очите и хрилете.

Мит: Ако бъдете хванати от мъртво вълнение, плувайте успоредно на брега

Мъртвото вълнение е плашещо, но плуването успоредно на брега може да помогне само, ако вълнението идва откъм морето. Хубаво е да знаете, че много често мъртвото течение идва под ъгъл – определено се опитайте да стоите близо до брега, но плувайте перпендикулярно на течението: под ъгъл спрямо течението и към брега. И не се изморявайте прекалено много; не трябва да имате чувството, че плувате срещу течението. Пазете силите си и се опитайте да останете над водата, докато дойде помощ.

Мит: Най-подходящото убежище е наклоненият навес

Подходящото убежище се определя от природните условия. При високи температури вие се нуждаете от сянка, но при по-студени климатични условия един от основните ви приоритети е да запазите температурата на тялото си. Това означава да се предпазите от вятъра и да се изолирате от студа през нощта. Наклоненият навес може да ви спаси от вятъра /който обаче може да смени посоката си/, но не може да ви предостави достатъчно топлина.

Към първа част > > >

снимки: businessinsider.com; wikipedia.org

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиТестовеЛайфстайлПсихологияИсторияНовиниЛюбопитноСнимки