Начало Лайфстайл За свободното време Любопитно и забавно 10 мита за оцеляване в дивата природа, които могат да ви убият – I част

10 мита за оцеляване в дивата природа, които могат да ви убият – I част

10 мита за оцеляване в дивата природа, които могат да ви убият – I част - изображение

Има нещо вълнуващо в идеята, че обикновен средностатистически човек може да оцелее сред дивата природа – например на самотен остров или в джунглата. Хората обожават риалити програми като "Сървайвър" или "Беър Грилс".

Но оцеляването при тежки природни условия изобщо не е толкова лесна или вълнуваща задача и определено няма да можете да се справите, ако разчитате само на наученото от телевизията или интернет. Вижте 10 мита за оцеляване, които могат да ви убият.

Мит: можете да изсмучете отровата от мястото на ухапването

Истината е, че отровата веднага навлиза в кръвоносната система. Бактериите във вашата уста само допълнително ще замърсят раната, а и отровата ще проникне в собствената ви уста и хранопровод. Ако някой бъде ухапан от отровна змия, опитайте се да забавите или задържите сърдечната му честота ниска и дръжте засегнатия крайник под нивото на сърцето, докато стигнете болницата.

Мит: Ако ви нападне мечка, се правете на мъртви

Ако сте в гората и видите мечка, трябва тихо и внимателно да започнете да се отдалечавате. Ако влезе в двора ви или около лагера ви, опитайте се да бъдете достатъчно шумни, за да изглеждате големи и да я уплашите.

Но, ако ви нападне, реакцията ви трябва да зависи от мечката и начина, по-който ви напада. Но никога не се правете на мъртви – трябва да се борите за живота си.

Мечките обикновено нападат, когато искат да защитят себе си или малките си. В този случай вероятно първо ще ви предупредят със силно ръмжене. Започнете да се отдалечавате внимателно. Ако мечката ви достигне, легнете по корем с ръце на врата и не мърдайте. В редките случаи на хищническа атака, която се случва изневиделица, трябва да се борите за живота си с всички възможни средства.

Мит: първата ви задача, ако се изгубите сред дивата природа, е да намерите храна

Не, ни най-малко. Без храна можете да оцелеете до 6 седмици. Разбира се, този период варира в зависимост от други фактори като общото ви здравословно състояние, но водата и подслонът са много по-важни от храната.

Мит: течността, съдържаща се в кактусите, може да ви спаси от жажда в пустините

Това може да стане единствено, ако имате късмета да попаднете на подходящия вид кактуси и, ако имате опит във филтрирането на течността, получена от изцеждането му. В противен случай кактусовият сок ще разстрои стомаха ви и ще повърнете и без това ценните за вас течности, което ще ускори дехидратацията.

Мит: мъхът расте по северната страна на дърветата

Мъхът расте по целия дървесен ствол и това зависи от природните условия. Не се доверявайте на този мит, ако се опитвате да се ориентирате.

Към втора част > > >

снимки: businessinsider.com; wikipedia.org

 

Още по темата:

3.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиТестовеЛайфстайлПсихологияИсторияНовиниЛюбопитноСнимки