Начало Лайфстайл За свободното време Любопитно и забавно 10 мита, в които е крайно време да спрем да вярваме - част 2

10 мита, в които е крайно време да спрем да вярваме - част 2

10 мита, в които е крайно време да спрем да вярваме - част 2 - изображение

Историята е сложна и доста противоречива наука. В днешно време ние разчитаме на разказите на нашите предци. В определени случаи обаче те са субективни и заблуждаващи, а истината е някъде по средата.

Представяме ви 10 мита, в които е крайно време да спрем да вярваме. 

Индианците винаги са яздели коне

Индианец язди кон

Въпреки факта, че за родина на конете се смята Северна Америка, тези животни изчезват оттам около 6 век пр.н.е. Причините за изселването им варират от появата на хора по тези земи, до климатичните промени в района. Независимо от тези обстоятелства, конете се завръщат на американския континент едва през 16-ти век заедно с първите европейски колонизатори.
Първите индианци, които използват коне, са от племето пуебло. Те използват животното предимно заради месото и кожата му, а не за придвижване.

„Подсъзнателната реклама“ и 25-тият кадър на Джеймс Викари

подсъзнателна реклама

През 1956 г. Джеймс Викари провежда експеримент, при който прожектира в киносалон в Щатите следните послания - „Яжте пуканки“ и „Пийте Кока-кола“ на екран за 1/30 000 от секундата или т.нар 25-ти кадър. Той твърди, че след това продажбите на пуканките и напитката се увеличават значително. Американската психологическа асоциация опровергава ефекта от конкретния кадър, а през 1962г. Викари признава, че е фалшифицирал резултатите.

Мозъкът си почива по време на сън

мозък

Подобно твърдение не е вярно. В действителност, органът не „релаксира“, а просто променя своята активност. Това е научно доказано чрез експеримент с мишки, при който учените установяват, че докато спите, мозъкът се „самопочиства и изхвърля токсините“.

Пирамидите са построени от роби

пирамиди

Световни проучвания доказват, че гигантските древни строежи са били изградени от свободни работници, а не от роби на фараони. Учените установяват, че на терен през онези години работят близо 10 000 души, които са наемани за период до 3 месеца.

Дясната страна на мозъка е отговорна за творческите умения

лява и дясна страна на мозъка

Заблуда е, че хората, които имат по-развито дясно полукълбо на мозъка, са по-творчески настроени, а тези, които имат доминираща лява част, притежават аналитичен ум и добре развити логически умения. Скорошни открития разбиват този мит. При изследване учените анализират 1011 мозъка на участници между 7 и 29 години и не откриват подобна закономерност.

Вижте първа част на статията ТУК

 източник:brightside.me

 снимки:pixabay.com

 по статията работи: Илияна Стоянова

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлЛюбопитноСпортПсихологияСнимкиЗдравни съвети