Начало Лайфстайл За свободното време Любопитно и забавно 10 мита, в които е крайно време да спрем да вярваме - част 1

10 мита, в които е крайно време да спрем да вярваме - част 1

10 мита, в които е крайно време да спрем да вярваме - част 1 - изображение

Историята е сложна и доста противоречива наука. В днешно време разчитаме на разказите на нашите предци. В определени случаи обаче те са субективни и заблуждаващи, а истината е някъде по средата.

Представяме ви 10 мита, в които е крайно време да спрем да вярваме. 

Вълците вият при пълнолуние

вълците вият

Този мит е популярен още от древността. Голяма част от хората смятат, че вълците вият по време на пълнолуние, защото се стремят да накарат опонентите си да се страхуват от тях. Това не е така. Животните издават характерния звук, защото това начинът, по който комуникират помежду си. Чрез него те сигнализрат също, че наблизо има плячка. За да стигне техният зов по-далеч, вълците вдигат величествено муцуните си нагоре.

Пещерните хора са живели в пещерите

пещера

Съвременни изследвания установяват, че примитивните хора са водили номадски начин на живот, а пещерите са използвани от хората като временни убежища. Едни от най-старите жилища са открити не в пещери, а в равнинни местности, като Олдувай, Танзания, които според учените са на 1,7 милиона години.

Кетчупът е доматен сос

доматен сос

През 17-ти век в Англия се внася сос от Азия, който е направен от аншоа, рибена саламура, вино, подправки, чесън, боб, орехи и гъби. Той е известен под наименованието "koechiap" или "ketsiap" (китайски диалекти) . Първата рецепта за кетчуп, който съдържа домати, се появява в американска готварска книга в края на 19-ти век.

Чарлз Дарвин и неговата теория за маймуните и хората

теорията на Дарвин


В действителност, Дарвин никога не е твърдял, че хората произлизат от маймуните. В своя научен труд „Произходът на видовете“ ученият пише, че човекоподобните маймуни и хората трябва да имат общ прародител, понеже тези видове имат много сходства. И до днес изследвователите търсят обединяващото звено между хората и маймуните.

Императорите в Древен Рим осъждали гладиаторите на смърт, като обръщали палеца си надолу

Древен Рим

Истината е, че няма конкретни доказателства за този акт на насилие, въпреки че той се среща в редица исторически филми. Латинският термин "pollice verso" (обърни палеца) се използва в Древен Рим от императорите, които изричат тежката присъда. Но в него не се посочва дали пръстът трябва да е обърнат надолу или нагоре. Обърнатият палец е изобразен за първи път от художника Жан-Леон Жером през 1872 г., а неговата картина "Pollice verso" най-вероятно е "предшественик" на популярния мит.

 Вижте втората част на статията ТУК

 източник:brightside.me

 снимки:pixabay.com

 по статията работи: Илияна Стоянова

Още по темата:

4.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлСнимкиПсихологияСпортЛюбопитноЗдравни съвети