Начало Лайфстайл Аз и моето семейство За дома и градината Японският метод Конмари – Подреждай дома си и отслабвай

Японският метод Конмари – Подреждай дома си и отслабвай

Японският метод Конмари – Подреждай дома си и отслабвай - изображение

Методът Конмари е техника за подредба, която е описана в книгите на японския консултант Мари Кондо. В нея авторката учи как да подреждате, сортирате и да внесете ред не само във вещите си, но и в мислите си.

В същността на подхода са принципите на източната култура. Японците вярват, че всяка една вещ има душа и собствена енергия, която въздейства на хората. Според авторката, когато изхвърляме непотребните предмети това отключва и процеси в самите нас. Тя твърди, че „прочистването“ се отразява, освен психически и физически на нейните клиенти. Те споделят, че след приложените техники, освен че стягат корема си, те и отслабват значително. Кондо обяснява този процес по следния начин: „С намаляването на стреса от хаоса в дома консуматорските желания също намаляват, включително импулсивното пазаруване, ядене и пиене“.

Трябва да се отървете от ненужните вещи веднъж завинаги

органайзер

За да приведете къщата си в перфектен вид, трябва да спрете да премествате постоянно неща от едно място на друго. Вземете всяка една от вещите в ръце и си задайте следния въпрос: "Изпитвам ли радост от тази вещ?" Преценете кои от многото ви вещи са достойни да останат да „живеят“ у вас и ви дават увереност и сила. Ако нещо не ви носи щастие или не ви вълнува, благодарете му и го изхвърлете.

Съберете всички вещи на едно място

вещи

Съберете всички еднотипни вещи от цялото жилище в една стая. Докоснете всеки един предмет. Ако дадена вещ ви носи щастие то „ще усетите прилив на енергия“ . Така ще вземете решение кое да изхвърлите. След като повторите техниката няколко пъти вие ще достигнете до „точния момент на прищракване“, след който никога вече няма да се върнете към старите си навици.

Вертикално подреждане

шкаф

Основният принцип на съхранение, измислен от Мари Кондо, е вертикалното подреждане. При него е необходимо да сгънете всички дрехи под формата на идеално оформени правоъгълници, които могат да стоят изправени в шкаф. След това просто ги нареждате в него. Освен, че те ще запазят формата си, може да бъдете спокойни, че няма да се намачкат.

Облекло

облекло

Най-важното нещо за съхраняването на дрехите е да се вижда всичко, което се носи през конкретния сезон. Най-добре е дрехите от един и същ вид и цвят да са едни до други. По този начин няма да купувате това, което вече имате отново и отново. На закачалките е препоръчително да са подредени по дължина от ляво на дясно. Това ще създаде ефектен и добре организиран гардероб, както е показано тук. Не съхранявайте сезонните си дрехи. Кондо пише, че „веднага щом изчезнат от погледа, си отиват и от съзнанието и ги забравяте“.

Чанти

чанти

Изпразвайте чантата си всеки ден. Ако имате много видове, най-добрият метод за съхранение е да ги слагате една в друга.

Снимки

снимки

Огромният брой снимки е друг източник на затрупване. За да си припомните важните моменти на живота, трябва да оставите само най-запомнящите се снимки.

Книги

книги

Има две категории книги, които трябва да премахнете: онези, които вече сте прочели и онези, които възнамерявате да прочетете от дълго време, но все още не сте го сторили. Първите са изпълнили своята функция. След като се освободите от втората категория, ще осъзнаете дали наистина искате да се върнете към тях и да ги прочетете наистина.

източник: brightside.me

по статията работи: Илияна Стоянова

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлСнимкиЗдравни съветиЛюбопитноИсторияНовиниСоциални грижиАнкетиДиетиОрганизацииНормативни актове