Начало Лайфстайл Аз и моето семейство Мама, тате и аз Минимализмът подобри кардинално майчинството ми

Минимализмът подобри кардинално майчинството ми

Минимализмът подобри кардинално майчинството ми - изображение

Надали някой може да отрече факта, че да си родител не е леко. Каквото и да правите, винаги имате поне още един живот, за когото трябва да се погрижите.

Едно движение обаче набира все по-голяма популярност, предлагайки прекрасен начин, чрез който може да улесните ежедневните си дейности и грижи, и това е минимализъм. Мотото на това движение в изкуството, а вече и в бита, е "По-малкото е повече" (Less is more).

Минимализмът най-общо може да се разглежда в три аспекта:

  • предметен минимализъм;
  • дейностен минимализъм;
  • социален минимализъм.

А ето и подробна информация за всеки от тях.

Предметен минимализъм

Ако искате да минимизирате начина си на живот, то задължително започнете с предметите. Може би ви звучи странно, имайки предвид, че около детето винаги има много нови подаръци, играчки и пр. Но много често предметите, които бълват от всички шкафове и гардероби, ви карат да се чувствате разпилени, сякаш нямате никакъв контрол в живота си. А, повярвайте, това е най-ужасното нещо, което може да чувствате, когато сте родител.

Важно е всеки ден да се питате кои предмети влизат в употреба в настоящия момент и кои не. Това, разбира се, не означава да изхвърлите повечето си вещи, а само да преосмислите от кое наистина имате нужда.

  • Дейностен минимализъм

Друго важно нещо, което трябва да минимизирате, когато станете родител, е списъкът със задачи.

Психичното ви здраве страда най-много от претрупания график. Всеки път, когато не успеете да се справите с нещо, започвате да се чувствате все по-зле. Решението на този проблем не е да се лишите от здравословния си сън, почивка или хранене, а просто да намалите излишните дейности.

Премахнете излишните задачи и добавете в задълженията за деня няколко минути почивка или един час за следобеден сън. Така дори да ви изненада нещо непредвидено, ще се лишите един ден от почивката си, но през останалите тя ще бъде част от приоритетите ви.

С деца най-трудната работа е да поддържате къщата чиста и подредена. За да не се претоварвате, просто може да си разпределите по една стая или една задача за всеки ден от седмицата. Не забравяйте да отделяте и по някой час за хоби или четене на книга. Струва ви се непосилно? Пробвайте веднъж. Ще видите, че всяка майка има нужда от усамотение. То ще ви подпомогне да сте по-спокойни, по-търпеливи, по-удовлетворени, а всичко това ще ви направи и по-добър родител.

  • Социален минимализъм

Макар е да се споменава последен, това един важен аспект от минимализма, който засяга пряко менталното ви благоденствие.

Често младите родители започват да поддържат отношения с далечни роднини и познати, които се интересуват от бебето и винаги са готови да дадат съвет или по-скоро да наложат мнение. Хората обаче, също както вещите, могат да затрупат живота ви.

Най-добрият начин да минимизирате социалната част от живота си е като решите кои наистина са важни за вас. Изберете хората, които ви подкрепят, допринасят за положителната ви енергия и не ви натоварват.

Да, забавно е да излизаш с приятели за по чашка. Но това често са приятели, на които не можеш да разчиташ, а като родител, това трябва да е основното ви изискване.

Отсяването не е задължително. То често се случва от само себе си. Майчинството ограничава безцелните и празнословни виждания с хора. Така по естествен начин ще останат само хората, които искат(е) да са с вас.

Минимализмът е чудесен начин да контролирате различните аспекти от живота си. Започнете ли да го практикувате, бързо ще видите колко по-лесно успявате да си починете, да се справяте със задълженията си и да се наслаждавате на майчинството и времето прекарано с детето ви.

Редактор: Милена Минчева

Източник: mother.ly

Снимки: freepik.com

5.0, 2 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайл