Начало Лайфстайл Аз и моето семейство За дома и градината Експеримент: Японският метод КонМари и магията на подреждането

Експеримент: Японският метод КонМари и магията на подреждането

Експеримент: Японският метод КонМари и магията на подреждането - изображение

Методът КонМари е техника за подредба, която е описана в книгите на японския консултант Мари Кондо. В нея авторката учи как да подреждате, сортирате и да внесете ред не само във вещите си, но и в мислите си. Според авторката, когато изхвърляте непотребните предмети това отключва и процеси в самите вас. Кондо твърди, че "прочистването" се отразява, освен психически и физически.

Принципът е прост: трябва да се отървете от всички неща в дома си, които не ви носят радост. Това наистина ли е вярно? Журналист решава да изпробва метода в продължение на шест месеца. Резултатите ще ви изненадат!

Когато чух за този японски метод, си помислих: "О! Знам хора, които определено се нуждаят от тази идея! Имам приятел, който все още пази роклята си от бала -" за всеки случай". Направих повърхностно почистване на моят дом, но не намерих нищо безполезно.

Спомних си за този метод за втори път, когато се преместих в новия си апартамент. Нямам собствени мебели, всички предмети, които притежавам са чаша за кафе и вино, лаптоп и смартфон. Но все пак ми отне много време и пари, за да опаковам всичките си неща и да ги преместя на новото ми място. След това реших да направя по-задълбочена проверка.

За да се направи този процес по-ефективен, японците препоръчват да се почистват вещи не от отделните помещения в дома (кухнята, спалнята, банята), а от категориите неща: дрехи, обувки и т.н.

Дрехи

дрехи

Подобно на много други момичета, разделих всичките си дрехи на няколко категории: ежедневни, вечерни, официални, в случай че съм луда да ги облека (сигурна съм, че много хора също имат такива дрехи). Разбира се, всичките ми неща са разделени в категории само в главата ми - в гардероба ми всичко е разхвърляно в една огромна купчина. Така че реших просто да отворя гардероба си с пролетно-лятно облекло и да прехвърля цялото съдържание на дивана.

Това бе първият етап на японския метод. По препоръка на японците, трябваше да реша кои дрехи от тази купчина ме карат да се чувствам добре. Първо, оценявах колко удобно се чувствам във всяка дреха. Накрая се наложи да изхвърля няколко сладки, но синтетични блузи. Изхвърлих още дънкови гащеризони, пола, рокля и няколко тениски. Избирането беше бавно и трудно. Трудно беше да кажа сбогом на много вещи, защото можех да си измислям един милион извинения: мога да отслабна за това, това петно може да бъде премахнато, това не ми пасва добре и не отговаря на никоя от дрехите ми, но винаги има с какво да го съчетая, нали?

Подобни извинения не са във ваша полза. Дрехите, с които ще изглеждате фантастични в бъдеще, не ви позволяват да имате дрехите, с които изглеждате страхотно в момента. Отне ми един месец, за да подредя гардероба с моите пролетно-летни дрехи, но процесът беше много по-бърз с зимни дрехи, бельо и обувки.

Козметика

козметика

Повечето от козметичните ми средства са закупени от промоции. Например, използвам определен крем, който е специално за моя тип кожа. Той струва $ 25. Но направих няколко опита да го заместя с нещо по-евтино. Така че, когато подредих мястото си, намерих 5 крема, които струват общо 30 долара. Не съм използвала всеки един от тях повече от 2-3 пъти.

Други категории

бижута

След като приключих с бижутата си, започнах да сортирам и други категории, където имаше и други изненади. Например имах сандвич-мейкър, кафемашина и електрическа кана. Забравих напълно за тях, защото не съм ги използвала от 5 години.

Сувенири и декор на дома: магнити, декоративни чинии, играчки, фигурки и други неща, които събират прах. Махнах всичко и се почувствах добре.

Къде да оставите всички ненужни вещи?

Приюти за животни: Дарих някои неща като стари кърпи, спално бельо и всичко останало, което може да се използва в помощ на животните.
Благотворителност: Намерих няколко доброволчески организации във Facebook и им дадох неща, които са им нужни. Почти всички зимни дрехи, дарих на семейство, което губи всичко в пожар.

Подаръци: Във Facebook намерих няколко групи, в които участниците подаряват безвъзмездно вещи. Ето как се отървах от почти всички мои бижута, излишен грим, дрехи и обувки. Продавайте или разменяйте нещо, което не ви носи удовлетворение. 

Какво да направите, за да предотвратите това да се случи отново?

Неща, които вече не са ценни: Те са полезни в миналото и е много трудно да се отървем от мисълта, че те ще бъдат полезни в бъдеще. Така че приложих следното правило: купувам ново нещо, само когато се отърва от нещо старо.

Моят резултат

гардероб преди и след

По принцип процесът на подреждане ми отне 6 месеца. Тъй като в апартамента ми има по-малко неща, почистването е много по-бързо и по-лесно. Моят гардероб вече е наполовина празен, и вече не си задавам ежедневния въпрос: Какво да облека? Освен това, когато се отървах от нещата, които не ми допаднаха, започнах да се чувствам по-добре и по-уверена.

Друг резултат е - $ 2,000. Това е приблизителната цена на всички неща, които изхвърлих или дарих за благотворителност.

Може ли наистина да се промени човек?

Японците не лъжат: наистина се промених. Почистването ме накара да се чувствам по-свободно както морално, така и физически. Сега не е нужно да се притеснявам за покупките, които трябва да бъдат направени. Не съжалявам, че купувам безполезни неща и имам повече свободно време и пари. Не е ли това определение на свободата?

 

По статията работи: Илияна Стоянова

Източник: brightside.me

 

 

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайл