Начало Лайфстайл За свободното време Живот и Ум Минимализмът - блясъкът на подредения ум

Минимализмът - блясъкът на подредения ум

Минимализмът - блясъкът на подредения ум  - изображение

Ежедневно ние се натоварваме с ненужна информация, а понякога вместо удоволствие, това ни носи стрес и рефлектира неприятно върху нашето здраве и емоции. Замисляли ли сте какво ще се случи, ако живеете т.нар минималистичен начин на живот. "Сортирайте" мислите  в собствената си глава, както и дрехите в гардероба ви. Разберете с нас!

Какво е минимализъм?

В някои култури идеята за минимализъм е установена в древни времена и те са свързани главно с начина ни на мислене. Да вземем например скандинавските страни. Нека си припомним скандинавския стил на интериора - светли, просторни стаи, които са "изпълнени с въздух". Простотата, скромността и внимателното отношение към природата са важни житейски основи в тези страни. Същото може да се каже и за скандинавския стил на облеклото.

Там се залага на естествени и качествени материи. Хората са "затрупани" от богатия избор на дрехи и през последните години харчат по-малко пари за облекло.

интериорен дизайн

Много известни и успешни хора предпочитат да не губят време, когато избират дрехи, а пренасрочват средствата за бизнеса, за домакинството или за децата.

Например основателят Фейсбук - Марк Зукърбърг носи едни и същи тениски почти всеки ден, а Стив Джобс не е бил привърженик голямото разнообразие от дрехи в гардероба си.

Минимализмът не е начин да пестите пари или да си купувате дрехи втора употреба. Минимализмът е за рационалното и разумно потребление, освобождавайки пространството от ненужни вещи, а самите вас от ненужни мисли.

Как минимализмът опростява живота?

Удобство

Вещите и предметите в дома ви се откриват по-бързо, когато останат на мястото си. Излишните обекти разсейват вниманието и разрушават концентрацията ви, тъй като те  "претоварват" пространството. Освен това повечето от тези допълнителни елементи дори не се използват.

Актрисата Камерън Диас признава, че анализирането на нейните вещи и гардероба, съчетани с почистване, наистина й помагат да избяга от проблемите и в същото време да "сортира" мислите в съзнанието си. 

Спестявате време, пари и природни ресурси

Вашият гардероб няма да се промени, ако вместо 20 закачалки с дрехи в него има само 10 например.

Чрез закупуването на добри, висококачествени продуктивие ще използвате облеклата за по-дълъг период от време, което означава, че се грижите за околната среда.

Както казват англичаните "Ние не сме толкова богати, че да купуваме евтини неща". Това може да звучи малко снобско, но признаваме, че има нещо вярно в това. Дори херцогинята на Кеймбридж - Кейт Мидълтън ходи на официални събития с една и съща рокля.

кралско семейство

Минималистите харчат по-малко пари, не защото се опитват да пестят, а защото си задават въпроси, преди да купят нещо и вземат рационални решения.

Ако има поне едно лице, което не инвестира парите си в случайни неща, това е актьорът Киану Рийвс. Той пътува с обществен транспорт, облича се скромно и не си купува маркови дрехи.

Киану Рийвс

Очакването за покупка понякога носи много повече радост, отколкото самото нещо, и еуфорията на притежаването изчезва твърде бързо. Разбира се, това не означава, че човек трябва напълно да се откаже от купуването на предмети, които задоволяват неговите потребности. Само не забравяйте да си зададете въпроса дали това е наистина необходима покупка.

Научете се да се наслаждавате на простите неща

Поради това е много по-обещаващо да инвестирате пари в собственото си развитие или в приключения - в крайна сметка тези неща се помнят завинаги.

Замислете се какво ще си спомняте един ден - изборът на перфектни завеси, които сте избрали в почивния си ден или пикник в природата заедно със стари приятели?

Добър пример за човек, който има своите житейски приоритети, е футболистът Дейвид Бекъм. Неговият Инстаграм е пълен със снимки на децата му, с които той прекарва много време. Всички заедно пътуват, играят и се забавляват сред природата. 

Дейвид Бекъм

По-малкото е повече

Колкото по-малко ненужни неща имате у дома и на работното място, толкова по-малко ще бъдете разсеяни и ще отделите по-малко време за досадни проблеми. Освободите главата си от ненужни мисли и да престанете да разговаряте с "излишни" хора, които просто "изсмукват" енергията ви. Ограничаването на тези неща води до повече време, пространство, пари и наслада в живота. Минимализмът носи ред и сбитост в живота ви, без да прави нещата твърде сложни.

Как да придадете минимализъм на собствения си живот

жена

  • Поставете нещата в ред вкъщи и на работното място. В противен случай вашето пространство става безмилостно затрупано с дрехи, книги, козметика и дори раздели в браузъра на вашия компютър!
  • Ако ви е трудно да се разделите с любимите си вещи, опитайте се да ги поставите в пакети или кутии и да ги скриете. Ако след две седмици постоянно си спомняте предметите и съжалявате, че сте се отървали от тях ги върнете по техните места. Но ако сте забравили на 90% какво има вътре в тях, е време да ги изхвърлите.
  • Можете да дарите ненужните дрехи и лични вещи за благотворителност, или да ги продадете онлайн. 
  • Стойте настрани от всякакви клюки, говорете честно и открито с колегите и близките си. С течение на времето ще видите, че токсичните хора ще изчезват от живота ви.
  • Поемете отговорност за собствените си мисли. Опитайте се да мислите положително.
  • Съсредоточете се върху целите и ценностите си.
  • Най-малко веднъж седмично изключете телефона и отделете време за хората, които наистина са ви скъпи.

По статията работи: Илияна Стоянова

Източник: brightside.me

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлЛюбопитноСнимкиИсторияЗдравни съветиНовиниСоциални грижиАнкетиОрганизацииДиетиНормативни актовеПсихологияСъставкиЛеченияХранене при...