Начало Лайфстайл За свободното време Фреш наука Цвете на Луната - мисията не(възможна)

Цвете на Луната - мисията не(възможна)

Цвете на Луната - мисията не(възможна) - изображение

Благодарение на космическия апарат Chang'e-4 на Луната бяха засадени първите семена, които покълнаха успешно. Въпреки високата радиация, ниска гравитация и температурните разлики семената покълнаха, но само за кратко – само денонощие, след като новината бе съобщена по цял свят, поникналият памук загина, но надеждата остава.

Лунната сонда, която бе изпратена от Китай на невидимата за Земята страна на Луната бе оборудвана и с мини -оранжерия  -  семена от картофи, цъфтящи растения, яйца и арабидопсис, плодова муха и мая.

Азиатската страна е първата в историята, която успешно приземява сонда в тази зона на единствения естествен спътник на Земята. Предстоят множество изследвания и измервания, които могат да дадат по-ясна представа и да разкрият неочаквани факти за неизследваната до този момент зона на Луната.

Всичко това е част от "лунна мини биосфера" -  експеримент на учени от 28 университета в Китай. Основната цел на проекта е да се направи оценка доколко е възможно подобни растения да се развиват на Луната. Очакваните резултати са да се създаде "мини биосфера", която да способства за покълването на първото цвете на Луната.

През годините са правени и други опити за култивиране на растения, но те са били проведени в ниска земна орбита ( около 400 км надморска височина). При Луната е по – сложно, тъй като тя се намира на 380 хиляди километра от Земята. И не само това – температурата е под минус и над 100 градуса по Целзий, обясняват учените.

Точно това е и причината поникналият памук да загине. Според китайските учени краткият живот на поникналото семе е очакван, поради резкия спад на температурите.

Но въпреки неуспеха възможността за отглеждане на растения на Луната си остава приоритет и неразделна част от дългосрочните космически мисии.

Редактор: Илияна Кръстева

Източник: space.com; theguardian.com; cnbc.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлСнимкиИсторияЛюбопитноДиетиАнкетиЗдравни съвети