Начало Лайфстайл За свободното време Любопитно и забавно Фика – шведската тайна за повече продуктивност на работното място

Фика – шведската тайна за повече продуктивност на работното място

Фика – шведската тайна за повече продуктивност на работното място - изображение

Време е за фика! Фика не е просто претекст да излезете от работа, а според Шведския институт е "социален феномен". Вместо да си правят по една дълга почивка в Швеция си правят няколко, но по кратки – фика. 

Фика по същество представлява кафе пауза, но шведите предпочитат да не превеждат думата от страх да не я опростят и омаловажат. Поради тази причина започват да я наричат "фика" (сричките на "кафе" на шведски наобратно). 

Дълги години шведите пият кафето си със сладкиши или сандвичи, но към днешна дата много от тях предпочитат да заменят кафето по време на фика с чай, сок, лимонада.

С напускането на вашето работно място – бюрото и компютъра не трябва да мислите, че сте демотивирани или мързеливи, а точно обратното. Когато излизате вие се разсейвате, отърсвате се от мислите си. По този начин, след като се върнете на работа вие сте по-свежи, мотивирани и продуктивни. Петнайсет минутните почивки ви помагат за по-добрата концентрация и помагат, за да не "прегреете" и "изпушите" от работа.

Със сигурност тези кратки паузи ви правят и щастливи, тъй като осъществявате повече социални контакти с колегите си.

Положителни са отзивите на множество фирми, които се възползват от своята фика. Служителите споделят, че са по-мотивирани и по-малко стресирани. Все повече шведски компании насърчават работници да се възползват от кратката почивка.

Редактор: Илияна Кръстева

Източник: curiosity.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлНовиниЗдравни съветиСоциални грижиПсихологияЛюбопитноСнимкиТестовеФизиологияАнкетиОрганизацииНормативни актовеАлт. медицинаИсторияЛечения