Начало Лайфстайл За свободното време Живот и Ум "Несигурен отличник" ли сте в работата си

"Несигурен отличник" ли сте в работата си

"Несигурен отличник" ли сте в работата си - изображение

"Изпитвам нуждата непрестанно да доказвам, че заслужавам позицията, на която съм, както и силна тревога преди всяка бизнес среща, защото се страхувам да не изглеждам като идиот, а хората да си помислят, че цялата ми кариера е една фасада, зад която няма никаква обосновка ".

Това споделя Джеръми Нюман, който доскоро работи като изпълнителен директор в една от най-големите счетоводни фирми в света. Според всяка съвременна мяра, той е много успешен в професионалния си живот, но ето че споделя своята силна несигурност и тревожност, че всичко това не е достатъчно.

Той не е единственият такъв случай. Твърде много хора, постигнали високи успехи в кариерата си, изпитват този страх от провал. Така наречените несигурни отличници се характеризират с изключителни умения и целеустремени амбиции, но се разяждат от дълбоката представа за себе си като неспособни да постигнат каквото и да било.

В своята книгата ("Leading Professionals"), посветена на силни и известни личности, Лаура Емпсън побира феноменално количество хора от цял свят, работещи в различни сектори, които се определят като несигурни отличници.

Такъв тип характери не се раждат, а се изграждат с времето. Обичайно, ако дете изпитва финансова, психологическа или физическа несигурност, то тя често продължава и в зрелите му години. Някои деца израстват с чувството, че родителите им ги забелязват само когато изпъкват. В такива случаи поведението им продължава дълго след като напуснат дома си, а несигурността става част от тяхната идентичност.

Не е учудващ фактът, че неуверените хора кандидатстват за работа в едни от най-доказаните фирми на световно ниво, защото бидейки част от тези учреждения, то те самите ще са най-добрите в бранша. За хората с личностни съмнения това разрешава проблемите им, само докато не започнат да се съмняват дали няма да бъдат уволнени, заради недостатъчната си работоспособност.

Повишенията и системата за възнаграждения във фирмите от толкова висок ранг увеличават страховете на несигурните отличници, защото напредъкът в заплатата и изкачването в йерархията са не просто високо конкурентни, но и непроницаеми.

Работещ човек

Д-р Александра Мишел от университета в Пенсилвания обяснява, че възнаграждението в края на годината на един работник зависи изцяло от положителното повлияване на работата му върху самата фирма. Но той няма откъде да знае с какво точно се занимават колегите му. Единственото, с което е наясно, е, че те са супер умни и работят изключително много. Работниците знаят, че умишлено са настройвани един срещу друг. А тъй като нямат представа как се справят колегите им, те си поставят прекалено високи цели.

За несигурните отличници това е образец за живот.

Сведен до крайност, този начин на работа обаче може да доведе до сериозни физически и ментални проблеми, развиващи се от обикновена умора до паник атаки и пр.

Какво трябва да направите, ако се определяте като несигурен отличник?

Предотвратяването е почти невъзможно, тъй като вредата се извършва в детските години на човек, но лесно можете да повлияете на начина, по който ще изживеете живота си с подобен комплекс.

Първо определете пътищата, по които организацията, в която работите, се опитва да ви манипулира, както и вашите ответни реакции срещу това. Също трябва да се предпазвате от коментари и действия на свръхконкурентните ви колеги, които искат да се възползват от вашата несигурност.

На второ място трябва да дефинирате успеха според собствените си представи и цели, а не според чуждите. Ако ще се посветите изцяло на работата си, то изберете професия, в която наистина имате шансове да преуспеете, но и да се наслаждавате на всяка крачка от този успех.

И най важното – отпразнувайте своите постижения. Веднъж достигнал своя цел, „несигурният отличник„ е склонен да я профанизира. Затова е нужно да си спомните колко много сте искали конкретното нещо и колко труд сте положили, за да го изпълните. Ценете себе си и своите усилия, за да може да се почувствате удовлетворени, когато достигнете поредния връх в кариерата си.

 

Редактор: Милена Минчева

Източник: bbc.com

Снимки: pixabay.com; unsplash.com

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноПсихологияСоциални грижиНовиниЛайфстайлЗдравни съветиТестовеСнимкиАнкетиФизиологияОрганизацииНормативни актовеАлт. медицинаИсторияЛечения