Начало Лайфстайл За свободното време Любопитно и забавно Четиридневната работна седмица е нещо повече от мечта

Четиридневната работна седмица е нещо повече от мечта

Четиридневната работна седмица е нещо повече от мечта - изображение

Ако винаги сте мечтали за по-кратка работна седмица, имаме добра новина: понастоящем са налице статистики, които подкрепят тази фантазия като една приложима идея. По-рано през годината новозеландска компания провежда пробен период на 32-часовата работна седмица и резултатите показват огромен успех. "Ню Йорк Таймс" съобщава, че 240 служители в компанията "Perpetual Guardian" са били по-продуктивни в по-кратката работна седмица.

 Офис
Компанията въвежда експерименталния пробен график за два месеца, в които служителите работят четири дни, но все още получават заплата за пет.

Изследователите от университета в Окланд, които анкетират персонала, отбелязват, че 24% съобщават за по-здравословен баланс между професионалния и личния си живот. Повече време за семейството и хобитата означава повече енергичност на работното място. Освен това, производителността на работата е повишена. Служителите пристигат на време, спазват смените и организират работния си ден по-ефективно, включително с по-кратки почивки и съвещания. Политиката се оказва полезна и за онези, които имат нужда от подкрепа извън офиса, като родителите в отпуск. С оглед на невероятните размери на положителния отзвук компанията се надява да направи промяната постоянна.

Въпреки че този експеримент се провежда в Нова Зеландия, резултатите му са индикатор за успешност в страни със сходна икомика, включително САЩ. По-късата работна седмица не предлага просто допълнителен ден за сън. Американците работят повече от 34 часа седмично, като много възрастни хора работят и до 50 часа, за да свържат двата края.

Четиридневната работна седмица (с петдневно заплащане) може да помогне на много работници да се справят по-добре финансово, но и да повиши продуктивността им и съответно успехите на фирмата.

Редактор: Наталия Тотева

Източник: refinery29.com

Снимки: unsplash.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛюбопитноСоциални грижиЛайфстайлНовиниЗдравни съветиТестовеСнимкиОрганизацииФизиологияАнкетиНормативни актовеАлт. медицинаИсторияЛечения