Начало Лайфстайл За свободното време Живот и Ум Кайзен е работната философия за непрекъснато подобрение

Кайзен е работната философия за непрекъснато подобрение

Кайзен е работната философия за непрекъснато подобрение - изображение

Да приемем, че работите върху поздравителни картички. Първо правите кученце с печат от лицевата страна, после я прегъвате и печатате текста от вътрешната страна. След това я обръщате обратно, прегъвате я и сте готови. Но почакайте ... прегъвате хартията два пъти. Това е стъпка, която не трябва да предприемете. Когато я изрязвате, вие правите целия процес малко по-ефективен. Това е кайзен, постепенна философия за самоусъвършенстване, която ви прави по-добри малко по малко.

Промяна към по-добро

На японски език кайзен просто означава "подобрение" , използвайки знаците за "добро" и "промяна". В този смисъл не е толкова философия, колкото цел. Освен това, в традиционното определение на думата, няма конотация за продължаваща трансформация или непрекъснато усъвършенстване. Това допълнително значение за концепцията за кайзен е по-скоро продукт на японските производствени техники, които са описани от западняците - това, което японците виждат като основно задължение на всеки работник е да подобри процеса, където е възможно, е през очите на американците таен ръководен принцип, чрез който японската автомобилна индустрия е на върха.

Това ново, по-философско усещане за кайзен е (навреме) прието в японския лексикон, но вместо да бъде изписано със смисловите знаци за "кай" и "дзен", се ползва фонетичната катакана азбука, която се използва, за да обозначава чужди думи. Макар че би трябвало да се използва като по-добър критерий за определяне на най-добрите практики, кайзен може да бъде описан като текущ процес със следните стъпки:

  • Стандартизиране. Да стигнеш до един процес
  • Мярка. Да измериш количествено точно колко добър е този процес.
  • Сравнение. Да се увериш, че процесът ви отговаря на вашите нужди.
  • Иновация. Да намериш и премахнеш излишъка и отпадъците.
  • Стандартизиране. Да излезеш с по-добър процес, базиран на това, което си научил.
  • Повторение. Да направиш всичко отначало.
  • Кайзен и изкуството на производството на Тойота

Има една история, която често е използвана да илюстрира работната философия на кайзен. Тя се отнася до производството на Тойота и се е превърнала в легенда в определени кръгове – постоянното подобряване на непреодолима сила, която елиминира отпадъците на всяко ниво. Историята разказва, че група американски мениджъри отишли да посетят завода на Тойота и да видят как точно могат да поддържат такава висока производителност и нисък процент грешки. Това, което виждат, ги изумява.

В завода на Toyota всеки работник може да спре производството по всяко време, за да коригира грешка или да предложи подобрение. Американските компании, напротив, се придържат към философията никога да не се спира процеса, което значи да се коригират всички грешки по-късно, или да се изхвърлят разрушените коли. Чрез прихващане на грешките и неефективността в зародиш, всеки работник играе роля в подобряването на цялата компания. Това е вдъхновяваща история и е лесна за прилагане към ежедневния ни живот.

Източник: curiosity.com

По статията работи: Елиза Трайкова

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСнимкиЛайфстайлПсихологияИсторияЛюбопитноСпортСоциални грижиНовиниЗдравни съветиТестовеОрганизацииАнкетиФизиологияАлт. медицинаНормативни актовеЛечения