Начало Лайфстайл За свободното време Фреш наука Т-рекс и функцията на тези малки ръце

Т-рекс и функцията на тези малки ръце

Т-рекс и функцията на тези малки ръце - изображение

Да се натъкне на тиранозавър Рекс е бил най-големият страх на всяко животно, обитавало земята преди около 65 – 80 милиона години. Този (меко казано) месоядец е бил огромен и е имал челюст, способна да прекършва костите до прах. Всичко в него е всявало страх, освен едно нещо – тези малки недоразвити "ръчички".

От "Live Science" докладват, че ново изследване акцентира върху функциите на предните крайници на динозавъра, стигайки до някои значителни тези.

Досега учените се разделяха на две мнения по въпроса. Едни вярваха, че ръцете не са се развили и еволюирали, защото не са изпълнявали и никаква функция, докато други твърдяха, че ръцете, в съчетание с острите нокти, са могли да допринесат за някои сериозни поражения.

Последният тур от анализи поглежда над обекта на изследване от различен ъгъл, опитвайки се да определи обхвата на движение на ръцете, според което да се изведат заключенията за функцията им. Учените разглеждат обстойно крайниците на отдалечените им съвременни родственици – алигаторът и пуйката. Изводите, до които стигат, са следните: Т-Рекс е можел да обръща ръцете си навътре, както и да ги използва, за да придържа, приближава или дърпа плячката си.

т-рекс

Челюстта на тиранозавъра е била най-силна, разбира се, докато ръцете си е използвал предимно, за да поддържа жертвата на определена дистанция, от която най-удобно да отхапва.

Хипотезата си остава хипотеза, освен ако не видим жива форма на праисторическото чудовище да се храни. Учените обаче са уверени в това, което фосилите и съвременните животни показват, затова тезата, че тиранозавър Рекс е използвал предните си крайници активно се нарежда на първо място, изпреварвайки по аргументи предходните предположения.

 

Редактор: Милена Минчева

Източник: nypost.com

Снимки: kb4images.com; wikimedia.org

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлЛюбопитно