Начало Лайфстайл За свободното време Фреш наука В Мексико откриха изключително добре запазена опашка на динозавър

В Мексико откриха изключително добре запазена опашка на динозавър

В Мексико откриха изключително добре запазена опашка на динозавър - изображение

Археолози разкриха цяла идеално запазена петметрова опашка от динозавър в пустинен район в северната част на Мексико. Находката е на 72 милиона години.  

Освен че е изключително добре запазена, тя е първата открита в иначе богатата на палеонтологични находки държава, споделя директорът на Националния институт по антропология и история (НИАИ) Франсиско Агилар.

Научният екип се състои от археолози и студенти от НИАИ и от Националния автономен университет в Мексико (НАУМ) и те определят фосила като динозавър, или вид хадрозавър.

Опашка от динозавър

Опашката, която е открита близо до град Генерал Сепеда , вероятно е представлявала половината от дължината на динозавъра.

Археолозите прекарали 20 дни в пустинята, докато внимателно и бавно разчиствали седиментните наслаги, които покривали 50-те прешлена.

Около опашката са разчистени още други фосилизирани кости, включително една от бедрените кости на динозавъра.

Находки като тази, състоящи се от опашни прешлени, са много рядко срещано явление. Откритието ще позволи на учените да добавят нова информация към клона на хадрозаврите и ще им помогне да проучат заболяванията, които са засягали костната им система.

Опашка от динозавър

Те вече разполагат с доказателства, че динозаврите са страдали от артрит и тумори например. Останки от древните обитатели на нашата планета са открити в много части на мексиканския щат Коахуила, както и в други северни пустинни щати.

Агилар отбелязва, че по време на периода Креда, който завършва преди 65 милиона години, голяма част от днешната централна част на Мексико е била крайбрежна зона. Поради тази причина учените откриват останки както от морски, така и от земни динозаври.

Останките от хадрозавъра ще бъдат транспортирани в Генерал Сепеда за допълнително почистване и изследване.  

източник: geologyin.com

по статията работи: Величка Мартинова

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлЛюбопитно